Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • PMT
  • 12.03.2018. 18:00

Skandinavska mehanizacija okupana otočkim suncem

Gosti su bili u mogućnosti vidjeti, isprobati te prokomentirati hrvatsku premijeru novog Valtra SmartTouch traktora, Valtra Auto-guide GPS sustava visoke preciznosti kao i nove Valtra A4 serije traktora, a uz ostale već prisutne modele Valtra N4 i T4 serije traktora u izvedbama modela, Hitech, Versu i Direct.

Foto: Damir Rukovanjski
  • 721
  • 72
  • 0

Sunce je konačno obasjalo skandinavske strojeve u Slavoniji i Srijemu. U Otoku, kod Vinkovaca zastupnik poljoprivredne mehanizacije iz Skandinavskih zemalja na Danima otvorenih vrata izložili su svoje Valtre, traktore iz Finske te moćne i robusne strojeve švedske marke Vaderstad. Poslagane Valtre ko po špagi, tek izglancane, sjalile su se na suncu i doslovce mamile posjetitelje da ih probaju u vožnji po krugu i oko prodajnog centra. Franjo i Adam Dominković, Siniša Bošnjak, Ana Živić i ostali djelatnici Poljoopskrbe Međunarodne trgovine d.o.o. dva dana su goste, kojih je bilo oko 300, dočekivali rakijom, vinom te slavonskim mesnim delikatesama. A tu su bili obavezno i tamburaši.

Gosti su bili u mogućnosti vidjeti, isprobati te prokomentirati hrvatsku premijeru novog Valtra SmartTouch traktora, Valtra Auto-guide GPS sustava visoke preciznosti kao i nove Valtra A4 serije traktora a uz ostale već prisutne modele Valtra N4 i T4 serije traktora u izvedbama modela, Hitech, Versu i Direct.

Jednostavnije od rukovanja smartphone mobitelom

Po prvi puta su u Hrvatskoj predstavili novi Valtrin SmartTouch sustav upravljanja traktorom i funkcijama traktora, a predstavili su ga na traktoru Valtra N 134 Direct, traktoru snage 135 KS. Valtra  SmartTouch sustav je baziran na 9“ ekranu osjetljivom na dodir koji je smješten na Valtra ARM terminalu i putem kojeg se upravlja sa svim funkcijama traktora, upravljanje traktorom sada je "jednostavnije od rukovanja vašim smartphone mobilnim telefonom", kako SmartTouch sustav predstavljamo u Valtri. Veliku većinu funkcija i prekidača vozač traktora može programirati i po vlastitim željama i potrebama uz 100% kontrolu motora i transmisije traktora. SmartTouch je standard u svim Versu i Direct modelima Valtra N4 i T4 serije te u Valtra S4 seriji traktora, dakle na traktorima od 135 do 400 KS.

vbrv
Prezentiranje Valtra SmartTouch sustava

Valtra SmartTouch sustav upravljanja na traktorima opremljenim sa Auto-guide sustavom osigurava kompletno automatsko upravljanje traktorom u radu uz mogućnost sekcijske kontrole i primjenjivanja varijabilnih normi u sjetvi, razbacivanju gnojiva i prskanju. Auto-Guide je Valtrin sustav automatskog upravljanja traktorom koristeći satelitsku navigaciju (GPS) visoke preciznosti, uz NTRIP korekciju signala sustav osigurava preciznost +/- 2,5 cm. Sa novim SmartTouch terminalom na Valtra traktorima, Auto-Guide sustav automatskog upravljanja je sada još jednostavniji za korištenje nego ranije, a i u usporedbi sa svim ostalim traktorima na tržištu, sa jednostavnim podešavanjem i aktiviranjem precizna poljoprivreda je sada svima nadohvat ruke, istakao je Adam Dominković, direktor prodaje ove tvrtke.

cde
Valtra traktori na PMT Danima otvorenih vrata

Dvije različite izvedbe Vaderstad Tempo sijačice

A što se tiče švedskog proizvođača poljoprivredne mehanizacije, imali smo priliku vidjeti doista impozantne primjerke. A od domaćina i čuti sve što vas zanima o Vaderstad priključcima za sjetvu i obradu tla. Vaderstad Tempo TPT je pak sijačica za šećernu repu i okopavine, kao i Vaderstad Tempo TPV. Veliki interes bilježili smo i za Vaderstad Rapid RDA pneumatsku sklopivu žitnu sijačicu za direktnu i konvencionalnu sjetvu sa SeedEye tehnologijom, a tu je i veoma popularna Vaderstad Rapid RD žitna sijačica. Vaderstad Carrier XL kratka tanjurača, zatim sjetvospremač NZ Aggressive, kao Vaderstad Rollex valjak bili su uz sam bok ovim veliki sijačicama.

"Predstavili smo dvije različite izvedbe Vaderstad Tempo sijačice, TPT 6-redni model sa teleskopskim okvirom i TPV 9-redni model (dostupan i u izvedbama od 6, 8, 10 i 12 redi) koji je hidraulički sklopiv u transportu. Obje izvedbe odlikuje tehologija koja je prisutna i na svim ostalim Tempo sijačicama, powershoot tehnologija patentiranog i višestruko nagrađivanog Vaderstadovog sijaćeg kućišta. Powershoot tehnologija Tempo sijačicama omogućava najveću preciznost sjetve širokorednih kultura u usporedbi sa bilo kojom drugom sijačicom na tržištu uz brzine kretanja i više nego duplo veće od ostalih sijačica jer standardna brzina sjetve Tempo sijačice je 12-14 km/h. Tempo odlikuje i činjenica da sije sve okopavine, dakle sjetva šećerne repe, kukuruza, suncokreta i soje se obavlja sa istom sijačicom, uz mogućnost sjetve i bundeva, uljane repice, sirka itd. Visoka preciznost u radu pri visokim brzinama i sa visokim pritiskom po sjetvenom redu, Vaderstad Tempo čini najboljom sijačicom na tržištu. Vaderstad Tempo sijačice su zbog svojih elektronski pokretanih sijaćih kućišta u startu spremne za sve sustave precizne poljoprivrede uz primjenu sekcijske kontrole i varijabilne norme putem svog ISOBUS sučelja i kompatibilnosti", rekao nam je Dominković.

grrg
Izložbeni primjerci Vaderstad priključnih strojeva

Tifoni, kišna krila, topovi za rasprskivanje

Da skandinavska priča bude zaokružena, zaslužna je i tradicionalna suradnja s tvrtkom Findri, tako da u prodajnom centru imamo i reprezentativne primjerke Hardi prskalica i Bogballe rasipača.

Više fotografija s PMT Dana otvorenih vrata pogledajte u galeriji ispod članka!

Jedan dio posjetitelja interesirao se za Bauer sustave za navodnjavanje. Tifoni, kišna krila, topovi za rasprskivanje i slično je za sada rijetko viđeno na našim poljima. No, u dvorištu PMT-a ih ima.

Bauer Rainstar rolomati su godinama sinonim za vrh tehnologije navodnjavanja, zbog svoje tehnologije turbine punog protoka u kombinaciji sa Bauerovom mjenjačkom kutijom i kompjuterskom ECOSTAR jedinicom uz solarnu ploču za punjenje baterija koji su standard na svakom Rainstar rolomatu. Sada sa Ecostar 6000 kompjuterskom jedinicom za upravljanje te SMS kontrolom i praćenjem rada uređaja putem ekrana osjetljivog na dodir to dižu na kompletno novi nivo jer se omogućuje jednostavnije upravljanje i praćenje rada sa bilo koje lokacije. Putem SMS kontrole i praćenja rada uređaja možete nadgledati postupak navodnjavanja svojih polja, čak i kada ste kilometrima udaljeni od rolomata i u bilo koje doba dana ili noći.

Bauer sa svojom SmartRain aplikacijom za mobitel ili računalo poljoprivrednika uvodi i dodatne mogućnosti kontrole sustava navodnjavanja sa bilo koje lokacije, što omogućuje optimiziranje upravljanja navodnjavanjem dobivanjem informacija o aktualnom statusu, kao što su preostalo vrijeme navodnjavanja, preostala dužina cijevi za uvlačenje na rolomat, vrijeme za promjenu zahvata navodnjavanja i ostalo. Također, SmartRain aplikacija omogućuje i dobivanje podataka o greškama tijekom rada ukoliko stroj neočekivano stane ili dođe do opasnog područja, priča Adam Dominković pokazujući nam izložene primjerke.

vre
Bauer Rainstar

Ova tvrtka je inače i zastupnik marke Avant, a radi se o višenamjenskim zglobnim utovarivačima.

Pomoć i savjeti za natječaj operacije 4.1.1.

Inače, u ovoj tvrtki su pripremljeni obzirom na visoki stupanj znanja i informiranosti te uske suradnje sa Ministarstvom poljoprivrede, Agencije za plaćanje te konzultantima da na licu mjesta pomognu, asistiraju i odgovore na svako pitanje vezano uz prijavu projekta na natječaj operacije 4.1.1. koji je u tijeku za biljnu proizvodnju, ali isto tako i u očekivanju za stočarsku i povrtlarsku proizvodnju.

Za više informacija obratite se tvrtki PMT na jedan od niže navedenih kontakata.


Fotoprilog


Tagovi

Hardi Valtra Vaderstad PMT Mehanizacija Dani otvorenih vrata Sijačica Traktor Navodnjavanje Tempo


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]