Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pravilnik
  • 07.08.2013.

Sjemenski krumpir ne može u EU, agrumi samo uz 'povlasticu'

Od ulaska u Europsku uniju u Hrvatsku je zabranjeno unositi neke vrste bilja, poput sjemenskog krumpira i cjepova vinove loze

Foto: RGBStock.com
  • 453
  • 21
  • 0

Od ulaska u Europsku uniju u Hrvatsku je zabranjeno unositi neke vrste bilja, poput sjemenskog krumpira i cjepova vinove loze, a za celer, bosiljak i plodove agruma, primjerice, potrebno je imati posebnu "povlasticu", podsjeća policija koja se na granici često susreće s građanima koji nisu najbolje upoznati s novim propisima.

Osim bilja i biljnih proizvoda koje je zabranjeno prenositi preko granice, ili je za njih potrebna "povlastica", neke biljke podliježu posebnim pregledima, propisano je pravilnikom koji je na snazi od 1. srpnja ove godine.

Pravilnikom o uvjetima i načinu unošenja određenih biljaka i biljnih proizvoda iz susjednih trećih zemalja u pogranično područje Hrvatske propisani su uvjeti uz koje se to može činiti bez fitosanitarnog pregleda.

Naime, prema Zakonu o biljnom zdravstvu, zabranjeno je unositi neke vrsta biljaka iz nekih trećih zemalja, a neke podliježu obveznome fitosanitarnom pregledu koji obavlja fitosanitarna inspekcija Ministarstva poljoprivrede.

Također, ministar poljoprivrede može iznimno propisati odstupanja od zabrane unosa ili obveznoga fitosanitarnog pregleda ako su se biljkama i biljnim proizvodima koji se unose koristili u pograničnom području susjedne zemlje, a namjeravaju se upotrebljavati u blizini u pograničnom području Hrvatske te ako pritom nema opasnosti od širenja karantenskih i drugih štetnih organizama.

Tako je posve zabranjeno iz susjednih trećih zemalja unositi sjemenski krumpir, cijepove vinove loze, loznih pupova, podloga za vinovu lozu, reznica, trsova i sličnoga, isključujući grožđe.

Uz obvezni fotosanitarni pregled, moguće je unijeti višegodišnje bilje za sadni materijal, presadnice jagode, tlo i supstrate za uzgoj bilja, koji se sastoje od organskih tvari. Za unošenje bilja koje podliježe fitosanitarnom pregledu određeni su granični prijelazi Stara Gradiška (BiH), Nova Sela (BiH), Karasovići (Crna Gora) i Bajakovo (Srbija).

U treću skupinu pripada bilje koje se može unositi u pogranično područje uz posebne uvjete iz pravilnika, tj. uz "povlasticu", a tu pripadaju, primjerice, celer, bosiljak, plodovi agruma, konzumni krumpir, karanfili, krizenteme, sjeme graha, kukuruza, lucerne, luka kozjaka, crvenog luka, poriluka i drugo. Bilje iz te skupine ne podliježe fitosanitarnom pregledu pri unošenju, a smiju ga, za vlastite potrebe, unositi samo korisnici prava koji su dobili odobrenje Ministarstva poljoprivrede i ne smiju ga stavljati na tržište.

Sve bilje i biljni proizvodi koji nisu razvrstani u prve tri skupine mogu se u Hrvatsku unositi bez fitosanitarnog pregleda i drugih fitosanitarnih ograničenja, podsjeća na internetskim stranicama primorsko-goranska policija.

Foto: RGBStock.com


Izvori

poslovni.hr


Tagovi

Pravilnik Uvoz Povlastica Bilje Biljni proizvodi Fitosanitarni pregled Agrumi Sadni materijal

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P