Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Domaća web tržnica
  • 25.06.2018. 15:00

Silvano Bartolić: Kupujte domaće lokalne sezonske proizvode od lokalnih OPG-ova i time konačno zaustavite propadanje sela!

Silvano Bartolić iz istarskog mjesta Fuškulin član je udruge "Istarska web tržnica" koja danas okuplja oko 50 članova.

Foto: Arhiva OPG Bartolić
  • 3.499
  • 367
  • 0

"OPG Bartolić iz mjesta Fuškulin u Istri postoji preko 100 godina, započeo je nono, nastavio moj otac, a posljednjih 30 godina ja ulažem svoj novac, trud, znanje i ljubav u napredak gospodarstva. Veoma je malo gospodarstvo jer ima samo jednog člana, odnosno mene! Nema zaposlenih, a kad zatreba uskaču prijatelji", priča nam Silvano Bartolić čija se obitelj i prije otvaranja OPG-a bavila poljoprivredom. 

U samim počecima bilo je to vinogradarstvo, onda 40 godina stočarstva, a posljednjih 20 godina Silvano podiže nasade maslina na površini od 2.7 ha. Zastupljeno je nekoliko talijanskih sorti i nešto domaćih, prevladava Peschiolino, Ascolana tenera, a od domaćih tu je Istarska bijelica od kojih dobiva visoko kvalitetna ekstra djevičanska ulja nagrađivana na svim smotrama diljem naše zemlje. Uz masline tu je i 2 ha pod povrćem i plastenik od 500 m2. Sezonsko povrće proizvodi se cijele godine, a svježe ubrano prodaje svaki dan na Porečkoj tržnici.

"Problema ima uvijek u svakoj proizvodnji, a rješavam ih u hodu uz pomoć kruga stručnih ljudi koji su mi na usluzi. U prvom redu tu je agronomkina Mirjana u agrariji gdje kupujem većinu repromatrijala, zaštitna sredstva i sve ostalo potrebno. Imam tu sreću da u Poreču imamo Institut za poljoprivredu i turizam u kojem su uvijek voljni pomoći. Poticaje koristim, ono što me pripada po zakonu, za uzgoj maslina i povrća, a oni su samo kap u moru jer su ulazni troškovi u Hrvatskoj jako visoki. Navodnjavam sam površine pod povrćem koristeći kap na kap iz vlastitog bunara, a godišnje postavim preko 7000 metara cijevi i folije", opisuje Bartolić koje masline prerađuje u maslinovo ulje, nešto maslina konzervira, manji dio se suši, a ostali proizvodi prodaju se svježi. 

Pokušaj prezentacije lokalnih proizvađača

Prije 7 godina Institut za poljoprivredu i turizam iz Poreča pokrenuo je aplikaciju "Domaća web tržnica" i dao šansu lokalnim proizvođačima da se registriraju i ponude svoje proizvode na moderan način. Prije 3 godine su osnovali Udrugu "Istarska web tržnica“, započeli sa 15 proizvođača prvo na porečkoj i pulskoj tržnici, kasnije su krenuli na lokalne manifestacije, prezentirali se gradovima, turističkim poduzećima. Tako su korak po korak uz veliki trud predsjednika udruge, Milana Oplanića i vrijedne tajnice Ane Čehić, uspjeli i danas okupljaju oko 50 članova. Najviše je tu malih lokalnih OPG-ova.

Prije nekoliko dana točnije 11.6. 2018. organizirali su svoju prvu samostalnu smotru istarskih proizvoda. Okupilo se 20 proizvođača s maslinovim uljem, medom , lavandom, sirevima, suhomesnatim proizvodima, okovima od aronije, domaćm mlinskim proizvodima, sadnicama, povrćem…Takvih će manifestacija tokom ljeta biti 12, a nada i želja im je da ih prepoznaju lokalni stanovnici te naravno i njihovi gosti kojima nude visoko kvalitetne lokalne proizvode.

Zaustavite propadanje sela

"Prepoznali su naš trud u turističkom gigantu "Valamar" i sklopili smo ugovor, ovo je druga godina da u njihova 3 kampa (Lanterna , Solaris i Orsera) jednom tjedno gostima kampa nudimo naše proizvode", otkrio je Silvano Bartolić zaključivši: 

"Želim poručiti čitateljima da kupuju domaće lokalne sezonske proizvode od lokalnih OPG-ova i time konačno zaustave propadanje sela! Mladima u Hrvatskoj nije zanimljiva poljoprivreda jer nema organiziranog otkupa, sigurnih otkupnih cijena…kratko rečeno, ne znaju šta ih sutra čeka. Jedino što je EU donijela su velike količine poljoprivrednih proizvoda upitne kvalitete koje nitko ne kontrolira.”


Fotoprilog


Tagovi

Silvano Bartolić Istarska web tržnica Kupujmo domaće Lokalni proizvodi


Autorica

Renata Dragović

Više [+]

Uvijek željna novih znanja i izazova u području ekološke poljoprivrede. Posjeduje višegodišnje iskustvo u poljoprivrednoj proizvodnji, standardima kvalitete i EU projektima.