Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obiteljska poljoprivredna gospodarstva
  • 12.04.2014. 08:55

Sijte lokalno sjeme za prinos globalne budućnosti!

Campesina udruga ZMAG pokrenula je inicijativu "Tjedan malih obiteljskih gospodarstava". Sijte lokalno sjeme, prinos će biti globalna budućnost!

  • 835
  • 375
  • 0

Mala obiteljska gospodarstva u cijelom svijetu imaju nezamjenjivu ulogu u iskorjenjivanju gladi i siromaštva, osiguravanju sigurnosti i kvalitete prehrane te unapređenju kvalitete života. Isto tako, važna su i u održivom upravljanju prirodnim resursima, zaštiti okoliša, čuvanju radnih mjesta i povezivanju stanovnika lokalnih zajednica. Kao takva, ona predstavljaju temelj prehrambenog suvereniteta svake države. Zbog toga je 2014. proglašena UN-ovom godinom malih obiteljskih gospodarstava.

Broj zaposlenih u poljoprivredi smanjen za 15,6 posto - zatvoreno oko 40.000 OPG-a

U sedam dana akcije, diljem Hrvatske, niz udruga i grupa organiziralo je događanja kojima javnosti žele ukazati na važnost malih gospodarstava i lokalno proizvedene hrane te probleme s kojima se ona suočavaju u svakodnevnoj borbi za opstanak. U Hrvatskoj, obiteljska gospodarstva iz dana u dan propadaju pod pritiskom kapitalističkog sustava, kako i javne politike naklonjene velikim proizvođačima, industriji i prodajnim lancima te niskoj svijesti potrošača o ovim problemima. U Hrvatskoj, 96 posto poljoprivrednih gospodarstava čine upravo obiteljska gospodarstva (njih 185.798). U odnosu na 2012., ukupan broj gospodarstava smanjen je za 40.599. Zatvaranje gospodarstava ujedno znači i povećanje nezaposlenosti te je u posljednjih pet godina broj zaposlenih u poljoprivredi smanjen za 15,6 posto.

Posebna tema ovogodišnjeg međunarodnog dana borbe za prava poljoprivrednika je očuvanje domaćih sorata i njihove genetske raznolikosti. Domaće sorte gotovo su nestale s naših polja, a sjemenarska proizvodnja u Hrvatskoj i dalje je na niskoj razini tako da je poljoprivreda kod nas već u svojoj osnovi bazirana na uvozu. O prehrambenoj suverenosti naše države bez toga nema ni govora.

Akcije koje najavljujemo istražuju i promoviraju moguće izlaze iz situacije

  • 10.4. u 19.00 h, Grad Krk (Mala vijećnica) - Predavanje Zlate Nanić: Eko-uzgoj hrane za zdravlje

Ako ne želimo da nam svjetske cijene hrane i hirovi tržišta definiraju svakodnevne obroke, morat ćemo se vratiti proizvodnji hrane, a malo je osoba koje nas u to mogu uputiti bolje od Zlate Nanić. Ovo predstavlja širi kontekst za seriju predavanja koja će Savjet za politiku prehrane Grada Krka organizirati tijekom godine, i to s ciljem promoviranja lokalne proizvodnje hrane.

  • 11.4. u 11.40 h na Radio Rijeci - emisija Skalinada, pod naslovomMalo je novo veliko

Emisija će biti posvećena obilježavanju 17.04. Dana borbe za prava seljaka i malih OPG-a te naglasiti važnost postizanja prehrambenog suvereniteta kao našeg prava na zdravu, lokalno proizvedenu hranu i proizvodnju koja ne ugrožava niti ljude niti okoliš.

  • 10. i 11. 4. u 18.00 h, izložbena dvorana Znanstvene knjižnice, A. Kuzmanića 3, Zadar - Seminar i pokretanje Grupe solidarne razmjene Zadar

Udruga "Eko-Zadar" poziva na seminar na temu "Grupe solidarne razmjene" kojeg provodi "Zelena mreža aktivističkih grupa" (ZMAG). Grupe solidarne razmjene su neformalna udruženja građana koji zajednički kupuju proizvode direktno od lokalnih, najčešće ekoloških proizvođača solidarizirajući se i prilagođavajući takvom obliku proizvodnje kako bi omogućili njihov opstanak.

  • 12.4. GSR Jato iz Zagreba posjećuje svoje proizvođače OPG Veselić u Lonjskom polju

Već treću godinu OPG Veselić redovito opskrbljuje GSR Jato sezonskim eko košaricama svježeg, za njih uzgojenog povrća. Proizvođače redovito posjećuju na njihovom imanju, a kako grupu uglavnom čine mlade obitelji s djecom to je ujedno i krasan obiteljski izlet.

  • 12.4. od 10-13 h, Cvetkov trg u Drenovi, Rijeka - Prva seljačka eko tržnica Eko Cvetko

Riječki GSR - ogranak Drenova u suradnji s lokalnom udrugom Dren i MO Drenova i uz potporu Grada Rijeke, a u sklopu svečanog otvorenja novoobnovljenog Cvetkovog trga u centru Drenove (riječki kvart) organizira pilot projekt, prvo izdanje ekološke tržnice Eko Cvetko. Na tržnici će izlagati desetak ekološki certificiranih proizvođača, koje će se predstaviti na samom događanju. Sljedeća izdanja Eko Cvetka, odvijati će se jednom mjesečno.

  • 12.4. od 9-11 h, Seljačka tržnica Zadarske županije, Zadar - prigodni program predstavljanja proizvođača

Obilježavanje Tjedna obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG) u organizaciji Programa Ujedinjenih naroda u Hrvatskoj (UNDP) započet će u subotu, 12. travnja 2014., prigodnim programom na prostoru Seljačke tržnice Zadarske županije (ispred Trgovačkog centra Supernova). Ovom prigodom Seljačku tržnicu će posjetiti i Danijel Segarić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Zadarske županije, Vladimir Kovačević, ravnatelj Agencije za ruralni razvoj Zadarske županije (AGRRA) i Ivana Laginja, voditeljica područnog ureda Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Zadru, kako bi se upoznali s ponudom proizvoda Zadarske županije te susreli s vlasnicima OPG-ova i njihovim obiteljima. Program će biti popraćen nastupom ženske klape Karmel (Turanj), a kupci će imati priliku i degustirati brojne domaće proizvode.

  • 14.4. u 18 h, knjižnica Ante Jagar, Novska - predavanje Sunčane Pešak o važnosti obiteljskih gospodarstava i mogućim rješenjima za njihov opstanak

Predavanje Sunčane Pešak, koordinatorice za programe hrane udruge ZMAG govori o tome zašto nam je važan prehrambeni suverenitet te na koji način pokretanjem inicijativa u lokalnim zajednicama očuvati domaću proizvodnju na malim obiteljskim gospodarstvima.

  • 14.4. od 9 - 13 h - Dan otvorenih vrata OPG-ova Zadarske županije

Na Danu otvorenih vrata u organizaciji Programa Ujedinjenih naroda u Hrvatskoj (UNDP) sudjeluje pet obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, ujedno i redovitih izlagača na Seljačkoj tržnici Zadarske županije: OPG Mladen Jezidžić (pčelarstvo), OPG Zvijezdana Klečina (proizvodnja gljiva), OPG Jure Šušić (proizvodnja sira), OPG Drago Kardum (eko proizvodnja voća i povrća) i OPG Marica Jakoliš (eko proizvodnja voća i povrća). Osim obilaska gospodarstava i upoznavanja s domaćinima, svi zainteresirani moći će sudjelovati u aktivnostima OPG-ova te kupiti proizvode na kućnom pragu.

  • 15.4. 18 h, Gradska knjižnica Velika Gorica/ predavanje mag.ing.agr. mare Bogović: Očuvanje domaćih sorata bilja kroz pokretanje sjemenarske proizvodnje

Udruga ZMAG (Zelena mreža aktivističkih grupa) u suradnji sa Udrugom za biosjemenarstvo organizira predavanje za poljoprivrednike, vrtlare i sve koji se žele baviti proizvodnjom zdrave, organske i, što je najvažnije, našem podneblju prilagođene hrane. Agronomka Mara Bogović govorit će o očuvanju domaćih, lokalnih sorti, koje su gotovo nestale s polja i iz vrtova pod pritiskom industrijske sjemenske proizvodnje. Na temelju iskustava proizvođača Varaždinske županije iznijet će mogućnosti pokretanja sjemenarske proizvodnje.

  • 16.4. 10-14 h, IMPACT centar u Zadru - Seminar namijenjen lokalnim obiteljskim gospodarstvima Zadarske županije

U nastavku aktivnosti Programa Ujedinjenih naroda u Hrvatskoj (UNDP) u Zadru održava se seminar namijenjen lokalnim proizvođačima Zadarske županije. Sudionici će dobiti informacije o mogućnostima ruralnog razvoja i razvoja održive proizvodnje kroz programe EU kao i o vođenju knjigovodstva na OPG.

Selo i mala gospodarstva naša su prednost, a ne nedostatak. Moramo ih i možemo sačuvati za opstanak budućih naraštaja! Učinimo to odmah!


Tagovi

OPG Godina OPG-a Radna mjesta Zaposlenost Lokalna proizvodnja hrane Prodajni lanci Direktna prodaja Sunčana Pešak ZMAG Zlata Nanić Eko uzgoj Zdravlje Krk Savjet za politiku prehrane Prehrambeni suverenitet GSR Prava poljoprivrednika OPG V


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]