Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Eko Sever
  • 26.10.2015. 19:10

Sever kaže da sporne jabuke nisu njegove

Na optužbe novinara Telegrama o jabukama zagađenima pesticidima, Mario Sever odgovara kako uzorak koji su koristili novinari Telegrama i na kojem je vršena analiza u Zavodu za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar nije uzet na propisan način i da je on siguran kako to nije njihov uzorak.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
  • 1.061
  • 98
  • 0

Nakon brojnih medijskih napisa u kojima se OPG Eko Sever optužuje za namjerno varanje hrvatskih kupaca neekološkim jabukama koje prodaje kao ekološke, obitelj Sever u ponedjeljak je održala konferenciju za novinare na kojoj su ispričali svoju stranu priče. Osim Marija Severa, konferenciji za novinare prisustovali su i Berislav Vrkljan i Dubravko Kupčinovac, posljednjih dana više puta spomenuti direktori Bioinspekta d.o.o.

"U 15 godina rada Eko Severa prošli smo oko 100 inspekcija, a osim poljoprivrednog gospodarstva, kontrolirano je skladište i prodajna mjesta i svaki put se pokazalo kako je riječ o ekološkoj proizvodnji. Samo u proteklih pet godina prošli smo 34 analize i kontrole od strane 10 različitih službi, među kojima i četiri različita ministarstva", rekao je Mario Sever.

U slučaju angažirani i odvjetnici

"Ove godine sami smo platili analize za pet naših proizvoda koje su pokazale kako je riječ o proizvodima po najvišim ekološkim standardima. Analizirali bismo sve, ali kako godišnje proizvodimo 300 proizvoda, a analiza dođe 1.500 kuna po proizvodu, to je jednostavno nemoguće". Zbog medijskih napisa, OPG Eko Sever u posljednjih mjesec dana bilježi pad prihoda od 60% i suočen je s mogućnošću otkazivanja ugovora o radu svojim zaposlenicima.

Ekološka katastrofa ili medijski linč obitelji Sever?

Iako je ovo medijski najjači napad na OPG Sever, nije prvi. Severovi su u proteklih 14 godina optuživani da koriste zabranjena sredstva, prodaju tuđe proizvode, zapošljavaju ljude na crno, da njihove žitarice sadrže teške metale, da se nalaze blizu izvora zagađenja. Svaki put dolazili su inspektori i nikad nijedna tužba nije potvrđena. Nažalost, ljudi bolje pamte optužbe nego rezultat istrage. "Odgovorno tvrdim da je voće i povrće koje prodajemo 100% ekološko i da je to ono isto voće i povrće kojim hranimo svoju djecu", izjavio je vlasnik OPG-a Eko Sever. Cijeli slučaj je sa stranica novina i portala sada prešao i na sud jer je obitelj Sever angažirala odvjetnike.

Proizvodi bez nadzora u trgovinama

"Nikada nismo i nikada nećemo proizvoditi neekološke proizvode, a ovaj put ćemo to dokazati i na sudu", uvjeren je Mario Sever. Severovi sada čekaju objavu rezultata analize Ministarstva poljoprivrede. Naime, prošle srijede je inspekcija Ministarstva poljoprivrede došla na prodajno mjesto OPG-a Sever, uzela i zapečatila uzorke. Prema zakonu, rezultati bi trebali biti gotovi u roku od mjesec dana.

"Ti uzorci su na analizi pod šifrom, a iz Ministarstva su nam rekli da će čim analiza bude gotova, a uz našu suglasnost objaviti rezultate", izjavio je vlasnik OPG-a Sever. Novinari Telegrama nikad nisu u sumnju doveli ekološku ispravnost proizvoda na Severovom poljoprivrednom gospodarstvu, već proizvoda koji se prodaju na njihovim prodajnim mjestima. Iako je OPG Eko Sever ove godine bio podvrgnut kontrolama čak 12 puta, nije bilo ni jedne nenajavljene kontrole jabuka koje se prodaju u trgovinama.

Uzorkovanje jabuka

Na optužbe novinara Telegrama o jabukama zagađenima pesticidima, Mario Sever odgovara kako uzorak koji su koristili novinari Telegrama i na kojem je vršena analiza u Zavodu za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar nije uzet na propisan način i da je on siguran kako to nije njihov uzorak. "Siguran sam da uzorak jabuka koji je pod našim imenom došao u Zavod za javno zdravsto dr. Andrija Štampar nije naš i u svakom slučaju taj uzorak nije uzet na pravilan i zakonit način", kaže Sever.

I Bioinspekt pod kontrolama

Na upit novinara Jutarnjeg lista Zlatka Šimića zašto se na press konferenciji zajedno s OPG-om Eko Sever nalaze i inspektori, koji bi po zakonu trebali biti neovisno nadzorno tijelo, djelatnici Bionspekta rekli su kako su htjeli obraniti sebe jer posljednjih dana su napadani iz više izvora:

Jesu li oprane ruke obitelji Sever?

"Mi nismo ovdje da branimo proizvođača. I mi smo pod kontrolama i svaki put moramo dokazati kako radimo", rekao je Berislav Vrkljan. Bioinspekt je između ostaloga imenovan zbog angažiranja laboratorija Inspecto, koji nije ovlašten za analizu pesticida pronađenih u jabukama Eko Severa u analizi Zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampr. Djelatnici Bioinspekta izjavili su da je Inspecto na popisu ovlaštenih laboratorija Republike Hrvatske, ali nisu se izjasnili je li Inspecto imao potrebna ovlaštenja za te pesticide.

Imamo potvrdu Hrvatske akreditacijske agencije da je Inspecto mogao sklapati poslove s nadzornim tijelima, iako još nije dobio potrebne akreditacije, rekli su iz Bioinspecta. U dopisu ravnatelja te agencije, koji su novinari Telegrama nekoliko sati nakon konferencije poslali svim redakcijama, stoji da se akreditiranim može nazivati samo laboratorij koji je dobio službenu potvrdu i javnu objavu o akreditaciji, što Inspecto nije imao u trenutku dok je obavljao analizu jabuka Eko Severa.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL


Tagovi

OPG Sever Eko Sever Otkazivanje ugovora Pad prodaje Sud Odvjetnici Mario Sever Berislav Vrkljan Dubravko Kupčinovac Bioinspket Analize Optužbe Ministarstvo poljoprivrede Ekološka ispravnost Telegram Pesticidi Inspecto Zlatko Šimić Eko ja


Autorica

Ivana Jurišić

Više [+]

Novinar u duši, ekonomist po struci. Sa 14-godišnjim iskustvom u uredništvu Zadarskog i Novog Lista, Ivana nam donosi zanimljive i dinamične priče, ali i informacije koje pomažu unapređenju sela i poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

20.03.2024. posađen prvi dio krumpira za sezonu 2024.