• Sensosafe senzori
  • 17.11.2017. 15:00

Sensosafe - sustav koji detektira divljač u usjevu

Tvrtka Pöttinger ima jedinstvenu inovaciju kako bi se zaštitila divljač koja se nalazi u usjevu, a radi se o senzorima Sensosafe kojji se adaptiraju na priključni stroj.

Foto: screenshot/youtube.com
  • 2.235
  • 279
  • 0

Početak žetvene sezone predstavlja veliki rizik za divljač, jer vrijeme prve košnje obično označava početak sezone parenja. Tehnike i metode koje su se razvile do sada kako bi se spasila divljač nisu se pokazale vrlo učinkovite.

Učinkovit novi sustav je Sensosafe tvrke Pöttinger, senzorna traka koja je instalirana na adapter i koja otkriva bilo koju životinju skrivenu u polju kako bi ih zaštitio od kobnih ozljeda. Senzori su optički infracrveni senzori s integralnim LED svjetlima koji otkrivaju životinje dok se stroj kreće. Čim se otkrije životinja, signalizira se da hidraulički sustav podiže stroj. Divljač je tako sigurna, a usjev nije kontaminiran.

Ova inovacija nagrađena je srebrnom medaljom na sajmu Agritechnica 2017 u Hannoveru!

Infracrveni senzori su prilagođeni za ovu specifičnu aplikaciju i mogu učinkovito detektirati divljač i na blještavom dnevnom svjetlu i sunčevoj svjetlosti, ignorirajući druge prepreke kao što su primjerice krtice.

U videu pogledajte kako izgleda Sensosafe sustav u radu!

Izvor: agritechnica.com, Foto: screenshot/youtube.com


Tagovi

Sensosafe Pöttinger Divljač Usjev Senzori Košnja Agritechnica Srebrna medalja Inovacije


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Karolina je magistrica agroekonomike sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savjete dijeli i sa čitateljima Agrokluba!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zašto odabrati i kako brinuti o Božićnim drvcima s korijenom ? - Umjetnom boru treba 2500 godina da se razgradi a jedno stablo poput obične smreke u starosti od 5 godina u 12 mjeseci proizvede dovoljno kisika za jednu osobu za dva mjeseca d... Pročitaj cijelu bilješku »