Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 01.04.2009.

Seljačka potpora Vladi

FINANCIJSKA KRIZA UJEDINILA SELJAČKE UDRUGE

  • 677
  • 33
  • 0

Unatoč smanjenju proračuna za poljoprivredu za 103 milijuna kuna, podržavamo i Vladu Republike Hrvatske i Ministarstvo poljoprivrede. Izjavili su to jučer predstavnici pet, od 30-ak, seljačkih udruga udruženih u Konferenciju seljačkih udruga na konferenciji za novinare održanoj u Županijskoj gospodarskoj komori Osijek te dodali kako je uvjet za to da se ne diraju poticaji.

Susretu s novinarima nazočili su Ernest Nad, voditelj Odjela za poljoprivredu pri Županijskoj komori Osijek, Mato Brlošić, predsjednik udruge Brazda, Slavko Novaković, predsjednik Udruge obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, Mato Mlinarić, predsjednik Nezavisnih hrvatskih seljaka, Antun Laslo, predsjednik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje te Stjepan Kunovec, predsjednik Udruge poljoprivrednih proizvođača središnje Hrvatske iz Ivanić Grada. Istaknuto je, između ostalog, kako seljačke udruge nikad nisu bile jedinstvene kao sad te da potporom Vladi šalju poruku da razumiju stanje u kojemu je država.

Poruku su seljački vođe poslali i Vilimu Ribiću, predsjedniku Matice hrvatskih sindikata, koji je, kako je rečeno, nedavno u više navrata izjavio da se poljoprivredni poticaji “bacaju u vjetar”.
- Istina je da mnogi koji ne bi trebali koriste potpore, pa i neki Ribićevi sljedbenici. Ima primjera da pravim seljacima poljoprivredno zemljište uzimaju učitelji koji dižu poticaje i prave farme te umirovljenici, policajci, autoprijevoznici i slični - izjavio je Slavko Novaković te poručio Vladi da ne dira poticaje onima koji žive od poljoprivrede nego neka ih uzmu učiteljima i sličnima koji svaki mjesec primaju plaću, a uzgajaju goveda te dodao da bi trebalo napokon obaviti reviziju potpora.

Mato Brlošić je izjavio da je stanje na selu sve teže jer seljaci čekaju poticaje kako bi mogli krenuti u proljetnu sjetvu ili obaviti prihranu pšenice. - Što se tiče Vilima Ribića, najvećeg protivnika seljaka, naša je poruka - neka nas ostavi na miru, a podsjećamo ga da i on jede naš jeftin kruh. Čudi nas što je Ribić odrastao u Slavoniji, u Osijeku, a ne zna što je poljoprivreda - rekao je Brlošić.

Antun Laslo, pak, pozvao je Ribića da obiđe obiteljska poljoprivredna gospodarstva i uvjeri se da novac iz proračuna ne ide seljacima nego u proizvodnju.

Isplata poticaja

- Najveći dužnik seljacima je država. Tražimo da se svi poticaji isplate do 15. travnja kako je nedavno potpisao državni tajnik Krešimir Kuterovac. U suprotnom, seljaci bi mogli u prosvjede jer nemaju novac za sjetvu. Tražimo i hitan odgovor od Ministarstva što i koliko čega sijati, kao i da netko odgovori zbog čega se posijalo 190.000 hektara pšenice i 400.000 hektara kukuruza i bacio novac za potpore, kada ga nema tko potrošiti - rekao je Laslo te dodao kako traže plansku poljoprivredu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Proljeće, čekamo te 🌸 #cicamace #voćke #visibabe