Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 04.02.2009.

Seljacima mljekara duguje cijelu godišnju zaradu

PROSVJED SELJAKA: U STARO PETROVO SELO OGORČENI SELJACI PUTOVALI I 200 KILOMETARA

  • 507
  • 23
  • 0

Nema dobrih vijesti za kooperante mljekare iz Starog Petrovog Sela. Na prosvjed tražiti novac za mlijeko isporučeno u proteklih godinu dana autobusom su stigli i kooperanti s križevačkog područja odakle su i sadašnji vlasnici mljekare, obitelji Kolić.

Na zahtjev da ih prime vlasnici, iz tajništva uprave seljacima je rečeno kako su svi na službenom putu. Ogorčeni već i onako mjesecima ignorirajućim stavom vlasnika mljekare prosvjednici su se zadržali na ulazu u mljekaru. Potom su iskoristili dostavu mlijeka u krug tvornice i pritome i sami nasilno ušli.

- Trgovački lanci su plaćali isporučenu robu. Pred sudom će morati dokazati gdje je naš novac završio. Da su bahati pokazuje i bogat vozni park. Ne gledaju na ove ljude kojima duguju veliki novac. Ovako se ne može odnositi prema proizvođačima. Mljekara je kriva za pad stočnog fonda na području na kojem otkupljuje mlijeko za 50 posto. Ova mljekara ima tradiciju i bila je uzor u kvaliteti proizvoda, sada se na nju gleda s podsmijehom. Ovo je već četvrti vlasnik i mljekara je opet u katastrofalnom stanju. Kažu nam neka promijenimo mljekaru, neka oni promijene gazde i strpaju ih u "bajbok", kaže Dragutin Dukić koji je prošlog mjeseca dobio otkaz u mljekari zbog, kako kaže, prevelike pristranosti s kooperantima. Još uvijek se ne zna točan iznos koji obiteljska gospodarstva potražuju od mljekare, prema Dukićevim procjenama taj iznos mogao bi biti veći i od osam milijuna kuna, jer prema do sada prikupljenim podacima polovinu tog iznosa mljekara duguje obiteljskim gospodarstvima s područja Brodsko-posavske i Požeško-slavonske županije, ostatak bi se odnosio na kooperante iz Koprivničko-križevačke. Samo prosvjednicima koji su stigli u Staro Petrovo Selo mljekara duguje više od milijun kuna.

Među prosvjednicima s križevačkog područja koji su zadnji novac za isporučeno mlijeko primili još u veljači 2008. godine je Zlatko Vršak, uz proizvodnju mlijeka nije vezao samo svoju egzistenciju. "Odlučili smo proširiti proizvodnju, sin je odustao od posla automehaničara, a snaha je napustila uredski posao. Sad smo propali slučaj. Došli smo samo po svoje", kaže Vršak koji trenutno u staji ima 14 muznih krava. Nakon ulaska prosvjednika u krug mljekre stigla je i policijska ophodnja ali potrebe za intervencijom nije bilo. Prosvjednici su se bez konkretnih rješenja razišli oko 14 sati najavljujući tužbe. Stečaj s preustrojem jedino je rješenje koje upravi mljekare preporučaju i iz Ministarstva poljoprivrede. Uzme li se u obzir i dug prema bankama mljekara, prema nekim procjenama, trenutno ima dug veći od 20 milijuna kuna.

Dodatnu ljutnju prosvjednika izazvale su i neslužbene najave da bi mljekara još ovog tjedna zbog dugova bankama mogla prestati s radom. Dođe li do toga seljaci strahuju da svoj teško zarađeni novac neće ni vidjeti. Kooperanti iz dviju slavonskih županija zato su već angažirali odvjetnika koji priprema tužbe protiv mljekare.
Nakon ulaska prosvjednika u krug mljekare stigla je i policija, ali potrebe za intervencijom nije bilo.
Marijan VRKLJAN

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zbog panike uginulo oko 300 kokoši - razlog pokušaj provale u peradarnik

Pokušaj provale jednog ili više počinitelja na farmu peradi u Wallersdorfu u Njemačkoj, doveo je do uginuća oko 300 kokoši, piše Wochenblatt. Kako javlja policija, počini...

Više [+]