Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 09.12.2008.

Seljaci protiv predloženih ovlasti Agencije za zemljište

ZUSSB NEZADOVOLJAN PRIJEDLOGOM IZMJENA I DOPUNA ZAKONA O POLJOPRIVREDNOM ZEMLJIŠTU

  • 790
  • 39
  • 0

Zajednica udruga seljaka Slavonije i Baranje protivi se izmjenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu koji bi na snagu trebao stupiti 1. siječnja 2009. godine. Najviše primjedbi seljaci, koji navodno nisu mogli sudjelovati, a time i utjecati na izmjene Zakona, imaju, kako ističe Antun Laslo, predsjednik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje, na prevelike ovlasti koje će imati Agencija za poljoprivredno zemljište nad privatnim poljoprivrednim zemljištem.

- Smatramo da je poljoprivredno zemljište privatna imovina. Posredovanjem agencije, zemlju bi trebali prodavati jedino oni koji to baš žele, a ne svi, kako stoji u Zakonu. Tražit ćemo da se iz Agencije, koja bi prema našem mišljenju trebala biti na razini županija, isključe općinska vijeća jer se mnogi vijećnici i sami bave poljoprivredom te bi bili u sukobu interesa, a isto tako da se isključe i oni koji o podjeli zemlje ne znaju ništa - kaže Laslo.

ZUSSB će tražiti i izmjene članka koji se odnosi na zakup, a koji je prema novom Zakonu na najduži rok od 20 godina za obiteljska poljoprivredna gospodarstva, a za trgovačka društva na 50 godina.
- Želimo da se trajanje zakupa izjednači za sve na 50 godina, s tim da se uvede pravo nasljeđivanja, kaže Laslo, te napominje kako su i obiteljska poljoprivredna gospodarstva sve značajniji gospodarski subjekti. Seljaci imaju primjedbe i na članak Zakona prema kojem se kupljeno državno poljoprivredno zemljište deset godina ne može prodati te žele da se taj rok produži na 20 godina. Naime, smatraju da će u tom slučaju zemljište kupovati doista onaj koji se ozbiljno želi baviti poljoprivredom.

Z.Rupčić

Kakve su šanse Agrarne stranke na političkoj sceni i parlamentarnim izborima?

556


Glasova: 199

Dobre su im šanse, hrvatski poljoprivrednici zaslužuju posebnu stranku. 35,8%

Glasova: 287

Šanse su im male. 51,6%

Glasova: 70

Ne zanima me, neću politiku u svoju butigu. 12,6%

Pregled ankete

Pregled ankete