Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 16.04.2009.

Seljaci će lakše ostvariti ciljeve

ERNEST NAD, VODITELJ ODJELA ZA POLJOPRIVREDU PRI HGK- ŽUPANIJSKOJ KOMORI OSIJEK

  • 745
  • 35
  • 0

Županijska komora Osijek jedina je podružnica HGK koja zastupa, osim interesa gospodarstvenika i interese seljaka. Tvrde to pojedine seljačke udruge koje su nedavno za požrtvovni rad Županijske komore Osijek na osposobljavanju obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG) s ciljem postizanja njihove konkurentnosti, a u znak zahvalnosti simbolično umjetničkom slikom nagradili Ernesta Nada, voditelja Odsjeka za poljoprivredu pri HGK - ŽK Osijek. To je je i jedan od povoda za razgovor s njim.

Kako to da Županijska komora Osijek zastupa interese seljaka, s obzirom na to da nisu njezini članovi?
- Hrvatska gospodarska komora asocijacija je gospodarstvenika - pravnih subjekata, i ponajprije ima zadaću promicati, štititi i zastupati interese svojih članova. Što se tiče obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, zbog njihovog velikog gospodarskog potencijala, formalno su odmah uključeni u rad komorskog sustava putem strukovnih grupacija te su bili važan čimbenik u razgovorima, posebno kada je riječ o sjetvi, žetvi i berbi ratarskih kultura, uzgoju stoke, interventnom otkupu i plasmanu stoke i stočnih proizvoda na tržište. OPG je i važan čimbenik u proizvodnji povrća, voća, grožđa i vina i svaki je put zastupljen u okviru promotivno-prodajnih akcija HGK diljem Hrvatske te na sajmovima u Hrvatskoj i inozemstvu, gdje se HGK javlja kao organizator. Ta suradnja traje od 1992. godine, kada je stručna služba HGK - ŽK Osijek prepoznala vrijednosti i potencijale seoske poljoprivrede i uključila je u sve aktivnosti, smatrajući je nezaobilaznim faktorom budućeg razvoja hrvatske poljoprivrede.

Neupitan opstanak HGK

Sada, kad bi seljaci, na neki način, trebali vratiti uloženo, oni Zakonom o poljoprivrednoj komori obvezno postaju njezini članovi i plaćat će joj i članarinu. Kakav je stav HGK o osnivanju Hrvatske poljoprivredne komore?
- HGK podržava osnivanje Hrvatske poljoprivredne komore i smatra to dobrim poslovnim potezom jer u Upisniku poljoprivrednih proizvođača ima 172.000 subjekata, i neodrživo je da veliki dio ne djeluje organizirano preko bilo kakvog sustava. Hrvatska poljoprivredna komora bit će mjesto gdje će oni moći ostvariti svoje ciljeve, lakše se prilagoditi tržišnim uvjetima poslovanja te svoje interese i probleme iznijeti u javnost i prema tijelima državne uprave, a radi iniciranja razvoja, širenja i unapređivanja poljoprivredne proizvodnje kojom se bave.

Što će biti s HGK-om, s obzirom na to da su i poljoprivredne tvrtke, koje su sada njezine članice, obavezne biti članice hrvatske poljoprivredne komore?
- Već postoje primjedbe na plaćanje brojnih članarina, zbog čega vjerujemo da će osnivanjem hrvatske poljoprivredne komore doći do promjena Zakona o Hrvatskoj gospodarskoj komori i Hrvatskoj obrtničkoj komori te da će se izmjenama izbjeći dvostruko plaćanje jer problemi u recesiji gospodarstva i gospodarskoj krizi nalažu racionalan pristup novčanim davanjima. HGK ima dugu tradiciju postojanja, više od 150 godina, odlično radi svoj posao na promicanju gospodarstva i ostvarivanju ciljeva svog članstva te apsolutno nije upitan daljnji rad i aktivnosti na ciljevima i zadacima kojima se bavi, a poljoprivredna poduzeća samo su dio velikoga broja gospodarskih subjekata koji djeluju pri HGK-u.

Veliko iskustvo

Seljaci Vas već vide na čelu buduće Hrvatske poljoprivredne komore, ako ne u centrali u Zagrebu, onda na čelu regionalne slavonske, sa sjedištem u Osijeku. Vidite li Vi sebe na čelu poljoprivredne komore?

- Teško mi je to direktno odgovoriti jer po tom pitanju do sada nisam imao ozbiljnijih razgovora. Rano je o tome za sada govoriti jer iz Zakona o Hrvatskoj poljoprivrednoj komori nije vidljiv njezin širi organizacijski ustroj, odnosno da li će ispostave hrvatske poljoprivredne komore biti po županijama ili regijama. Više će se znati nakon osnivačke skupštine. Istina je da imam veliko, tridesetogodišnje radno iskustvo vezano uz poljoprivredu. S obzirom na to sam radio u Zadružnom savezu Slavonije i Baranje i u HGK - ŽK Osijek na poslovima vezanim uz poljoprivredu, sigurno mogu pridonijeti svojim znanjem i iskustvom budućem radu i razvoju Hrvatske poljoprivredne komore.

Bez sukoba interesa

Osim iskustva koje ste stekli na funkcijama koje ste naveli, i sami se privatno bavite poljoprivredom. Smatrate li da ste zbog toga u sukobu interesa?
- Tradicija bavljenja poljoprivredom u mojoj obitelji datira 120 godina unatrag, gdje smo na prostorima Slavonije i Baranje tijekom svog razvoja razvijali i prerađivačku industriju i primarnu ratarsko-stočarsku proizvodnju. Završavajući svoje obrazovanje, naslijedio sam dio tog gospodarskog potencijala i ni u kojem slučaju ne smatram da bih zbog toga bio u sukobu interesa s obzirom na to da moje gospodarstvo odavno i kontinuirano egzistira, a u što su uključeni svi članovi moje obitelji, a moj je sin nositelj daljnjeg razvoja OPG-a.

Kako ocjenjujete stanje u poljoprivredi iz perspektive svog životnog iskustva i funkcije koju obnašate?
- Gledajući kroz obujam i kvalitetu proizvodnje te ostvarene prinose, postoje pozitivni trendovi i rezultati su približno slični razvijenim zemljama EU-a. No, poljoprivreda se zbog sveopće krize gospodarstva našla u vrlo nepovoljnoj situaciji koju karakteriziraju velika nelikvidnost, dispariteti u ciklusu proizvodnje te nemogućnost osiguranja novčanih sredstava za novu proizvodnju. Posljednji podaci oko izvoza/uvoza poljoprivrednih proizvoda pokazuju dobro usmjerenje poljoprivrede na osvajanje stranih tržišta. Napori Ministarstva poljoprivrede radi isplate davanja za poljoprivredu, a uz potporu županija, gradova i općina jamstvo su da postoje preduvjeti bržeg oporavka i konsolidacije poljoprivrede kao važne grane gospodarskog sustava Hrvatske.

Autor: Zdenka RUPČIĆ

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zafrigana juha, jelo iz djetinjstva ❤️