Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • USKOK
  • 05.03.2014. 11:10

Šećerna afera Uskok - Jakovina pod istragom?

USKOK istražuje ministra Jakovinu zbog izvoznih kvota za šećer

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
  • 885
  • 118
  • 0

Kako neslužbeno doznajemo, odluka ministra Jakovine, da se osječkom kralju šećera Marku Pipuniću dodijeli izvozna kvota od 80.000 tona šećera u zemlje EU, koja je donesena u rujnu 2012., predmet je istrage USKOK-a. Naime, odluke o dodjelama kvota pri proizvodnji i izvozu šećera, od kojih je jednu u ponedjeljak ukinuo Upravni sud u Osijeku, mogle bi za ministra biti veliki problem. Navodno USKOK odluku jako ozbiljno istražuje već više od godinu dana, i to zbog sumnji da je možda bila riječ o namjernom pogodovanju Pipuniću.

Pogoduje se osječkoj šećerani, ne samo u proizvodnim, već i izvoznim kvotama?

Da podsjetimo, prije dva dana, Upravni sud u Osijeku je, odlučujući o tužbi Sladorane d.d. i Vira d.d. poništio rješenja Ministarstva poljoprivrede iz 2012. godine o raspodjeli proizvodnih kvota za šećer, gdje je smanjenim proizvodnim kvotama, sporna bila šteta načinjena virovitičkoj šećerani i Sladorani. No, slučaj koji trenutno istražuje USKOK nije isti. Iako su ponovno u pitanju optužbe da je Jakovina pogodovao Pipuniću na štetu Željka Zadre, vlasnika Viro-a i Sladorane, ovoga puta se radi o smanjenju mogućnosti izvoza u EU.

Željko Zadro će možda, osim što se našao oštećenim za proizvodnju vrijednu najmanje 97,5 milijuna kuna, odlukom posebnog Povjerenstva kojim je predsjedavala Jakovinina zamjenica, Snježana Španjol, ostati zakinuz i za mogućnost izvoza. Povjerenstvo je naime tada donijelo odluku kojom se Pipunićevoj Tvornici šećera Osijek odobrava izvozna kvota od 80.977 tona šećera, a budući da je RH u EU mogla izvesti najviše 180.000 tona šećera, osječka tvornica dobila je oko 45 posto ukupne izvozne kvote. Dvije Zadrine tvornice, dakle Viro d.d. i Sladorana d.d., ukupno su dobile preostalih 55 posto. Viro je dobio mogućnost izvoza 57.584 tone šećera ili 32 posto, a Sladorana d.d. 41.388 tona ili 23 posto.

Nepoštivanje pravilnika tijekom donošenja odluke o kvotama?

Sladorana d.d. podnijela je zbog toga kaznenu prijavu USKOK-u prije nešto više od godinu dana, apostrofirajući upravo Jakovinu kao osobu koja ih je oštetila za najmanje 100 milijuna kuna, a šećeranu Viro za još 15 milijuna kuna.

Sladorana svoje optužbe bazira na pravilnicima koji su bili na snazi u vrijeme donošenja odluke a koje, po njihovu mišljenju, Povjerenstvo nije poštovalo. Prema pravilnicima, koji su doneseni još 2010. u vrijeme dok je na čelu Ministarstva poljoprivrede bio Petar Čobanković, glavni kriteriji za dodjelu izvoznih kvota su rezultati ostvareni u prethodnom razdoblju. Dakle, tko je imao veću proizvodnju u referentnom razdoblju, od 2009. do 2012., trebao je dobiti i najveću proizvodnu i izvoznu kvotu. Prema pravilniku tri su parametra - ostvarena proizvodnja šećera, ostvareni izvoz šećera i stupanj iskorištenosti ranije odobrenih izvoznih kvota. No, premda su ovi pokazatelji upućivali da bi najveću izvoznu kvotu trebao s dvije šećerane dobiti Zadro, Povjerenstvo je odlučio drugačije, a USKOK prijavu neće tako lako odbaciti, ponajviše zbog nekih vrlo čudnih okolnosti pod kojima je Povjerenstvo donijelo spornu odluku.

Sporno lažiranje zapisnika

Naime, uz predsjednicu Španjol, Povjerenstvo čini još pet članova, predstavnik Ministarstva poljoprivrede, zatim predstavnik Carinske uprave Ministarstva financija, predstavnik Agencije za plaćanja u poljoprivredi, predstavnik Državnog ureda za trgovinsku politiku, te predstavnik HGK. Premda je u naknadno napravljenom zapisniku sa sjednice Povjerenstva bilo upisano kako su se svi članovi usuglasili oko odluke o dodjeli kvota, jedna članica Povjerenstva odmah je nakon odluke, početkom rujna 2012., Ministarstvu poslala dopis u kojemu je rekla doslovno kako je u zapisnik uneseno da se ona slagala s odlukom, što nije istina. No ubrzo je i druga članica Povjerenstva podnijela očitovanje u kojemu je rekla da je i njezino glasanje o pitanju izvoznih kvota potpuno drugačije protumačeno.

HSS traži ostavku ministra Jakovine

Upravo zbog ovakvih proturječnosti, USKOK je po svemu sudeći, prijavu Sladorane shvatio vrlo ozbiljno, no još uvijek nije poznato hoće li se protiv Jakovine ili nekoga od njegovih suradnika donijeti rješenje o pokretanju kaznenog postupka ili ne. Predsjednik Hrvatske seljačke stranke (HSS) Branko Hrg izjavio je kako bi ministar Jakovina trebao zbog ovakvih malverzacija, podnijeti i ostavku.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL


Tagovi

Uskok Tihomir Jakovina Proizvodne kvote Izvozne kvote Povjerenstvo Marko Pipunić Sladorana Viro Petar Čobanković Lažiranje zapisnika Snježana Španjol Nepoštivanje pravilnika Istraga Kriteriji HSS Branko Hrg


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zafrigana juha, jelo iz djetinjstva ❤️