Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Javno savjetovanje
  • 22.08.2019. 12:00

Savjetovanje s javnošću za Nacrt prijedloga Zakona o biljnom zdravstvu

Jedna od najvećih novina za specijaliziranog subjekta/posjednika bilja što se u Nacrtu prijedloga Zakona o biljnom zdravstvu između ostaloga daje mogućnost specijaliziranim subjektima da samostalno pregledavaju bilje, biljne proizvode i druge predmete te za njih izdaju biljne putovnice.

Foto: Depositphotos/vision.si
  • 149
  • 13
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede otvorilo je Savjetovanje s javnošću za Nacrt prijedloga Zakona o biljnom zdravstvu. 

Kako navode, ovim Nacrtom prijedloga Zakona o biljnom zdravstvu implementira se u nacionalno zakonodavstvo Uredba (EU) 2016/2031 o zaštitnim mjerama protiv organizama štetnih za bilje i o izmjeni uredaba (EU) br. 228/2013, (EU) br. 652/2014 i (EU) br. 1143/2014 Europskog parlamenta i Vijeća te stavljanju izvan snage direktiva Vijeća 69/464/EEZ, 74/647/EEZ, 93/85/EEZ, 98/57/EZ, 2000/29/EZ, 2006/91/EZ i 2007/33/EZ.

Ovom Uredbom uspostavljena su pravila za određivanje fitosanitarnog rizika koji predstavljaju štetni organizmi i mjere za ublažavanje tih fitosanitarnih rizika. Odredbe Uredbe (EU) 2016/2031 su posebno usmjerene na učinkovitiju zaštitu Unije od štetnih organizama bilja koji se potencijalno mogu unijeti na područje Unije putem globalizacije trgovine kao i promjenom klimatskih uvjeta. Ono što je bitno istaknuti da će se primjenom Uredbe (EU) 2016/2031 osigurati bolja zaštita okoliša, šuma, javnih i privatnih posjeda što će imati za posljedicu manju uporabu zaštitnih sredstava. Za specijalizirane subjekte odnosno posjednike bilja olakšanje dolazi u jednostavnijoj i transparentnijoj dokumentaciji (unificirani obrazac biljne putovnice), boljoj zaštiti kao i u mogućoj financijskoj pomoći u otkrivanju i eradikaciji štetnih organizama. Isto tako, Uredbom (EU) 2016/2031 je predviđeno (za nadležna tijela koja ih provode) financiranje programa nadzora štetnih organizama kao i financiranje eradikacije. 

Savjetovanje s javnošću za Nacrt prijedloga Zakona o biljnom zdravstvu pronađite ovdje

Jedna od najvećih novina za specijaliziranog subjekta/posjednika bilja što se u Nacrtu prijedloga Zakona o biljnom zdravstvu između ostaloga daje mogućnost specijaliziranim subjektima da samostalno pregledavaju bilje, biljne proizvode i druge predmete te za njih izdaju biljne putovnice što do sada po važećem Zakonu o biljnom zdravstvu nije bio slučaj. Prema važećem Zakonu o biljnom zdravstvu posjednici bilja (specijalizirani subjekt) bili su obavezni prijaviti godišnju proizvodnju. Na osnovu prijave godišnje proizvodnje, ovisno o vrsti bilja, fitosanitarni pregled obavljali su: fitosanitarni inspektori, stručnjaci Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu te stručnjaci Hrvatskog šumarskog instituta. Na osnovu pregleda stručnjaka, a sukladno zapisniku omogućeno je posjedniku bilja (specijaliziranom subjektu) izdavanje biljne putovnice.

Savjetovanje je otvoreno do: 4.9.2019.


Tagovi

Javno savjetovanje Biljno zdravstvo Biljna putovnica


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]