Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 11.01.2009.

Savjeti o vinu

KORISNO I. Zobundžija, autor više priručnika

  • 1.103
  • 53
  • 0

Kad su u voćarskom, vinogradarskom i podrumarskom priručniku nađu citati Zaratustre i Fromma, pa i svevremensko i proročansko pismo poglavice iz Seattla, onda voćari, vinogradari i podrumari-hobisti, ali i oni koji od svojega voćnjaka, vinograda i vina žive, mogu biti zadovolji jer su u njima, uz praktične savjete o tim djelatnostima, dobili i promišljanja i poučke o ekologiji, energiji, globalizaciji, klimatskim promjenama, etnologiji, enologiji i običajima tih djelatnosti.

Interdisciplinarno

Puno praktičnih savjeta i pametnih promišljanja o odnosu čovjeka i prirode, u Voćarskom priručniku - s meteorološkim elementima, te uzgojem, rezidbom i zaštitom voćnjaka, Vinogradarskom priručniku - s pedološkim elementima i zaštitom vinove loze, te Podrumarskom priručniku - s tablicama, izračunima i savjetima za proizvodnju vina u obiteljskim gospodarstvima objedinio je naftaplinski stručnjak, dipl. ing. Ivan Zobundžija iz Kalinovca.

- Priručnici su plod 25-godišnjeg praktičnog voćarstva i vinogradarstva, vlastitog iskustva i interdisciplinarnog pristupa. U obradi vinograda shvatio sam da nije dovoljno znati samo obaviti rezidbu i zaštitu, te imati podrum s bačvama. Treba puno znanja i vještina, pa sam zato u priručnicima, preko pitanja i odgovora, preporučio i bogatu literaturu koju sam pritom koristio - ističe Zobundžija.

Ekološke poruke

Filozofska promišljanja i citati, ilustracije, korisni savjeti, ali i etnografske značajke ne nalaze se često u takvim izdanjima. Zobundžija je sve to ugradio, ali i upozorio na potrebu veće skrbi za zemlju i čuvanje prirode, na klimatske promjene, ekologiju i održivu privredu, te otvorio i pitanja usklađivanja prirodnog rasta i zaštite prirode. Autor je svoje nestereotipne priručnike, kako je objasnio, posvetio preminulom prijatelju Braci Soboti, s kim je razmjenjivao svoja prve znanja o vinogradarstvu.

Autor: Anđela Lenhard-Antolin


Izvori

Večernji list

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nešto je posijano, nešto samoniklo, ali sve je jestivo i zdravo.
Dio će u juhu, dio u proljetne rolice, a dio u salatu.
Pravi blagoslov 🥰🥰🥰
#oBilje #MajkaZemljadaje