Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ICPDR
  • 02.06.2015. 09:00

Sastanak radne skupine za zaštitu Dunava

Hrvatska već drugi put predsjedava Međunarodnom komisijom za zaštitu rijeke Dunav u kojoj je, osim naše zemlje još 13 članica. Dunavski sliv obuhvaća dvije tisuće kvadratnih kilometara prostora i njemu gravitira 81 milijun ljudi.

Foto: voda.hr
  • 123
  • 6
  • 0

U sklopu predsjedanja Međunarodnom komisijom za zaštitu rijeke Dunav (ICPDR - The International Commission for the Protection of the Danube River) u 2015. godini, Hrvatska će biti domaćin sastanka Stalne radne grupe koji se održava jednom godišnje u zemlji predsjedavateljici. Sastanak će se 2. i 3. lipnja 2015. godine održati u Zagrebu, u Poslovnoj zgradi Hrvatskih voda, Ulica grada Vukovara 220.

Na sastanku će sudjelovati delegacije svih 14 zemalja potpisnica Konvencije odnosno Austrije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Češke, Njemačke, Mađarske, Moldavije, Crne Gore, Rumunjske, Slovačke, Slovenije, Srbije i Ukrajine, sa svojim predsjednicima i članovima te velikim brojem promatrača.

Između ostaloga, razmatrat će se konačni nacrti Plana upravljanja slivom rijeke Dunav i Plana upravljanja rizicima od poplava, u čijoj su pripremi sudjelovali stručnjaci svih zemalja potpisnica, pa tako i naše zemlje, konkretnije predstavnici Ministarstva poljoprivrede i Hrvatskih voda.

Hrvatska među prvima potpisala Konvenciju

"Potpisivanjem Konvencije o zaštiti i održivoj uporabi rijeke Dunav, koje je održano 29. lipnja 1994. godine, Hrvatska se među prvima priključila velikoj obitelji od 14 europskih država te Europskoj uniji kao 15 članici, čiji je glavni cilj zaštita i očuvanje Dunava. Konvencija je stupila na snagu 1998. godine. Od svojega osnutka 1998. godine, komisija je izrasla u jedno od najvećih i najaktivnijih međunarodnih tijela u Europi, koje se ne bavi samo zaštitom rijeke Dunav već cijelim slivom, što uključuje i njegove pritoke kao i bogatstvo podzemnih voda" podsjećaju iz Ministarstva poljoprivrede.

Sliv rijeke Dunav je drugi najveći europski riječni sliv, s ukupnom površinom od 801.463 km² te najveći svjetski međunarodni riječni sliv.

Osim zemalja kroz koje protječe, uključuje i državna područja zemalja kroz koja ne prolazi i to Crnu Goru, Švicarsku, Italiju, Poljsku, Makedoniju i Albaniju.

Važnost održive uporabe rijeke Dunav

"Sliv rijeke Dunav važan je zbog ekološki zaštićenih područja s bogatom biološkom raznolikošću, zatim gospodarstva, u prvome redu vodoopskrbe, hidroenergije, plovidbe, ribarstva i turizma te bogate povijesne i kulturne baštine U ostvarenju zajedničkog cilja Konvencije o zaštiti i održivoj uporabi rijeke Dunav, Hrvatska je proglasila sliv rijeke Dunav, slivom osjetljivog područja, čime je iskazala visoku svijest i odgovornost u zaštiti tog važnog resursa" poručuju iz Komisije.

Dana 10. prosinca 2014. godine u Beču, Hrvatska je preuzela predsjedavanje Međunarodnom komisijom za zaštitu rijeke Dunav i to po drugi put.

Hrvatska dva puta predsjedala Međunarodnom komisijom

"Prvi put je predsjedala 2001. godine. Od tada do danas puno je napravljeno na ostvarenju ciljeva Konvencije o zaštiti i održivom korištenju rijeke Dunav, pri čemu treba posebno istaknuti prvi Plan upravljanja rijekom Dunav, koji je odobren na ministarskom sastanku 2010. godine. Drugo predsjedavanje Hrvatske, tom iznimno važnom međunarodnom organizacijom, odvija se u ovoj 2015. godini, koju obilježavaju pripreme i donošenje najvažnijih dokumenta za očuvanje Dunava u duhu ispunjenja EU regulativa za drugi planski ciklus od 2016.-2021. godine", kažu u mjerodavnom ministarstvu.

Naglasak hrvatskog predsjedanja jest

obrana od poplava i zaštita voda.

"Oba dokumenta su u skladu s prioritetima hrvatskog predsjedanja i oni su istaknuti u Beču, kada je Hrvatska od Bugarske preuzimala predsjedavanje ICPDR-om i kada je rečeno, kako će, uz završetak navedenih planova, naglasak hrvatskog predsjedavanja, između ostaloga biti na pitanjima obrane od poplava i zaštite voda. Budući da u svom radu Komisija za zaštitu rijeke Dunav osobitu pozornost daje uključivanju šire javnosti u svoje aktivnosti, mjesec dana kasnije, odnosno 2. i 3. srpnja 2015. također u Zagrebu, održat će se i radionice za sudionike te širu javnost s temom Upravljanje slivom Dunava i Plan upravljanja rizicima od poplava" doznajemo u Hrvatskim vodama.

Na radionici će također biti prikazan i film Get Active, čiji prizori najbolje dočaravaju svrhu svih napora oko zaštite Dunava. Suradnja u okviru Dunavske konvencije, jasno pokazuje da je, unatoč razlikama između država, moguće ostvariti dobru suradnju, kada postoje dobra volja i jasna vizija zajedničkih ciljeva.

Foto: voda.hr


Tagovi

Međunarodna komisija za zaštitu rijeke Dunav ICPDR Stalna radna grupa Zagreb Hrvatske vode Austrija Bosna i Hercegovina Bugarska Češka Njemačka Mađarska Moldavija Crna Gora Rumunjska Slovačka Slovenija Srbija Ukrajina Sliv Rizici Popla


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.