Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sastanak
  • 09.08.2013.

Sastanak ministra i seljaka završio bez dogovora!

Predstavnici HPK podsjećaju premijera na obećanje koje je dao kada je bio u Slavoniji - da Slavoniju neće zaboraviti i da će učiniti sve da ju izvuče iz krize gospodarstva u kojoj je već 20 godina.

  • 1.509
  • 269
  • 0

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina sastao se danas, 08. kolovoza 2013., s predstavnicima Hrvatske poljoprivredne komore. Razgovarali su o zahtjevima proizvođača i mogućim rješenjima.

Ministar Jakovina izjavio je kako u najvećoj mogućoj mjeri razumije probleme naših poljoprivrednih proizvođača te je na sastanku objasnio kako je do sada već isplaćeno gotovo 2,4 milijardi kuna poticaja i to značajno ranije nego svih prethodnih godina.

Ministarstvo je isplatilo onoliko novca koliko je bilo na raspolaganju u proračunu. Proizvođači moraju biti svjesni trenutka u kojem se nalazi Državni proračun. Poticaj nije plaća seljaka, zbog čega se u javnost stvara kriva slika o poljoprivrednim proizvođačima. Manji dio proizvođača prosvjeduje, dok najveći dio proizvođača pošteno radi svoj posao“, istaknuo je Jakovina.

Jakovina je ponovio kako prosvjedi, pritisci i ucjene nisu način rješavanja problema i neće donijeti rezultate, posebice u turističkoj sezoni te u trenutku kad ometanje bilo koje gospodarske aktivnosti donosi novu štetu i gubitke za Državni proračun, a time i za poljoprivredne proizvođače.

Sastanak je završio bez konkretnog dogovora, a predsjednik HPK Matija Brlošić, rekao je kako je ministar zatražio "time-out" do ponedjeljka 12.kolovoza 2013., kako bi pripremio mjere kroz koje bi se moglo naći rješenje, a u HPK smatraju da bi se u pregovore trebali uključiti i premijer Zoran Milanović i ministar financija Slavko Linić.

Prijedlog je da se u ponedjeljak nastave pregovori, no što će reći poljoprivrednici na terenu - nitko ne zna. Iz Ministarstva poljoprivrede priopćili su i da će se na sastanku u ponedjeljak razgovarati o mogućim modelima olakšica i konkretnim mjerama za pomoć poljoprivrednim proizvođačima.

Brlošić je nakon sastanka ponovio kako niti jednom sektoru u državi nije toliko srezan proračun kao poljoprivredi, navodeći kako su zamolili ministra da podsjeti premijera na obećanje koje je dao kada je bio u Slavoniji - da Slavoniju neće zaboraviti i da će učiniti sve da ju izvuče iz krize gospodarstva u kojoj je već 20 godina.

Brlošić je iz tog razloga rekao kako očekuju da će ministar pripremiti rješenja za ponedjeljak, a voljeli bi da se pojave i premijer i ministar financija.

Predsjednik Odbora za udruge HPK, Stjepan Kunovec naveo je i kako bi se u ponedjeljak trebao održati i sastanak sa predstavnicima otkupljivača pšenice zbog razgovora oko otkupne cijene, budući je cijena koju trenutno nude, od 1,05 kuna po kilogramu, neprihvatljiva i trebala bi se povisiti.

Budući da na sastanku nije postignut nikakav dogovor, slavonski seljaci odlučili su krenuti u blokadu đakovačke obilaznice te kod prosvjednih punktova u Vukovarsko-srijemskoj, Virovitičko-podravskoj, Koprivničko-križevačkoj, Bjelovarsko-bilogorskoj te Brodsko-posavskoj županiji.


Tagovi

Gospodarska kriza Sastanak Dogovor Tihomir Jakovina Zoran Milanović Matija Brlošić Slavko Linić HPK Ministarstvo poljoprivrede Prosvjed Poticaji


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]