Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 25.11.2008.

Šarana dovoljno za Božić

SLATKOVODNA RIBA Najveći proizvođač Ribnjačarstvo izlovit će 200 tona

  • 1.439
  • 68
  • 0

Domaćeg šarana i druge slatkovodne ribe za božićne će blagdane biti dovoljno, no tijekom 2009. godine osjećat će se veći manjak na tržištu. Izlov u Ribnjačarstvu Poljana d.d. počeo je ovih dana, a tvrtka koja je iz svojih ribnjaka na tržište plasirala godišnje i do 1200 tona slatkovodne ribe, ove jeseni i na proljeće izlovit će samo 200 tona.

Plaćaju sedam naknada

Inače, polovica prijašnjeg izlova prodavala se u inozemstvu, dok će sad samo minimalne količine na strana tržišta u Bosnu i Hercegovinu te Italiju.

- Posljedica je to dugogodišnje nebrige za slatkovodno ribarstvo pa se proizvodnja neprestano smanjuje. Ribnjaci moraju plaćati sedam različitih naknada državi tako da one u cijeni kilograma ribe čine čak 17 posto. Osim toga, velike štete nam pričinjavaju i zaštićene ptice koje žive na ribnjacima. Imamo čak 163 vrste, a godišnje naprave štetu koja se kreće između 3,5 i 4 milijuna kuna - kazao je Milan Božić, direktor Ribnjačarstva, najveći od deset hrvatskih proizvođača slatkovodne ribe.

Spas u koncesiji

Božić nakon “neuspješne jeseni” najavljuje kako bi sljedećih godina situacija u toj grani poljoprivredne proizvodnje trebala biti uspješnija.

- S Ministarstvom poljoprivrede prije 20-ak dana potpisali smo ugovor o održavanju ekosustava kojim se predviđa da će nam država ubuduće nadoknađivati štetu koju na ribnjacima budu napravile zaštićene ptice. Također bi se novim zakonom o poljoprivredi konačno trebao riješiti status ribnjaka s ugovorima o koncesiji na 50 godina - ističe M. Božić.


Izvori

Večernji list

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB