Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 10.04.2009.

Samo 40 posto ribe koju jedemo dolazi iz Jadrana

Domaće ribare i s ribarnica tjera uvozna konkurencija

  • 682
  • 29
  • 0

Riba, riba i opet riba - jedino je “meso” koje će se na Veliki petak naći na preduskrsnom stolu većine Hrvata. U potrazi za što boljim komadom, mnogi za ribu na tržnicama i šoping-centrima neće žaliti izdvojiti i više nego što u mesnici košta kilogram teletine.

Kupujemo li hrvatsko?

Dapače, kilogram XL škampa ili zubaca ni u recesiji ne stoji manje od 200-tinjak kuna po kilogramu premda će, već poslovično, najbolje “kuriti” srdele, šaruni, lokarde za 20-ak kuna. Još kad bi u sveopćoj pomami i pozivima na “kupovanje” ili “konzumiranje” hrvatskog bili sigurni da barem ribu jedemo domaću - iz hrvatskog Jadrana - sve te škarpine, šanpjeri, cipli, orade, listovi... čak i svježi, prije su iz nekih sjevernoafričkih ili sjevernoeuropskih zemalja - upozorava Petar Baranović, predsjednik Sindikata hrvatskih ribara.

Uvoz ribe u Hrvatsku je velik. Samo smo lani u Hrvatsku uvezli ribe i mekušaca za 113 milijuna dolara, dok tek desetak milijuna dolara veći izvoz trebamo zahvaliti 85 milijuna dolara vrijednom izvozu tune uzgojene za japanska nepca.

Apsurdno ali istinito, u današnjoj ponudi, koja ne odstupa ni drugih dana i mjeseci u godini, u prosjeku je samo 40 posto domaće, a čak 60 posto uvozne ribe, čak i onih vrsta koje sami kavezno uzgajamo, kaže Baranović, ističući kako je u pitanju baš sva riba koja podnosi avionski prijevoz. Iako ribari uoči Uskrsa lakše plasiraju ribu, činjenica je da pred ribarnicama primat uzimaju šoping-centri.

I dalje slađe Talijanima

Suočeni s uvoznom konkurencijom, domaćim je ribarima tu teško ući. Tako u trgovačkim lancima poput Metroa jadranska riba čini zanemarivih 20-ak ili nula posto, a kad je u pitanju zamrznuti asortiman, situacija je još gora.

- Pitajte u Ledu što su zamrznuli od jadranske ribe - kaže Baranović. Ispada da ni deset kilograma ribe per capita u Hrvatskoj, dok u EU pojedu i 24 kilograma, nije “domaće”. Procjene su da hrvatski ribari iz Jadrana godišnje izlove oko 45.000 tona, s neprofesionalnim ribarima i 70.000. A Talijani? - Pitajte Sanadera i Friščića. Računamo da 800 talijanskih brodova iz ZERP-a izvuče minimalno 50.000 tona - odgovara Baranović.

Autor: J. Rak Šajn, B. Karakaš