Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 10.04.2009.

Samo 40 posto ribe koju jedemo dolazi iz Jadrana

Domaće ribare i s ribarnica tjera uvozna konkurencija

  • 797
  • 29
  • 0

Riba, riba i opet riba - jedino je “meso” koje će se na Veliki petak naći na preduskrsnom stolu većine Hrvata. U potrazi za što boljim komadom, mnogi za ribu na tržnicama i šoping-centrima neće žaliti izdvojiti i više nego što u mesnici košta kilogram teletine.

Kupujemo li hrvatsko?

Dapače, kilogram XL škampa ili zubaca ni u recesiji ne stoji manje od 200-tinjak kuna po kilogramu premda će, već poslovično, najbolje “kuriti” srdele, šaruni, lokarde za 20-ak kuna. Još kad bi u sveopćoj pomami i pozivima na “kupovanje” ili “konzumiranje” hrvatskog bili sigurni da barem ribu jedemo domaću - iz hrvatskog Jadrana - sve te škarpine, šanpjeri, cipli, orade, listovi... čak i svježi, prije su iz nekih sjevernoafričkih ili sjevernoeuropskih zemalja - upozorava Petar Baranović, predsjednik Sindikata hrvatskih ribara.

Uvoz ribe u Hrvatsku je velik. Samo smo lani u Hrvatsku uvezli ribe i mekušaca za 113 milijuna dolara, dok tek desetak milijuna dolara veći izvoz trebamo zahvaliti 85 milijuna dolara vrijednom izvozu tune uzgojene za japanska nepca.

Apsurdno ali istinito, u današnjoj ponudi, koja ne odstupa ni drugih dana i mjeseci u godini, u prosjeku je samo 40 posto domaće, a čak 60 posto uvozne ribe, čak i onih vrsta koje sami kavezno uzgajamo, kaže Baranović, ističući kako je u pitanju baš sva riba koja podnosi avionski prijevoz. Iako ribari uoči Uskrsa lakše plasiraju ribu, činjenica je da pred ribarnicama primat uzimaju šoping-centri.

I dalje slađe Talijanima

Suočeni s uvoznom konkurencijom, domaćim je ribarima tu teško ući. Tako u trgovačkim lancima poput Metroa jadranska riba čini zanemarivih 20-ak ili nula posto, a kad je u pitanju zamrznuti asortiman, situacija je još gora.

- Pitajte u Ledu što su zamrznuli od jadranske ribe - kaže Baranović. Ispada da ni deset kilograma ribe per capita u Hrvatskoj, dok u EU pojedu i 24 kilograma, nije “domaće”. Procjene su da hrvatski ribari iz Jadrana godišnje izlove oko 45.000 tona, s neprofesionalnim ribarima i 70.000. A Talijani? - Pitajte Sanadera i Friščića. Računamo da 800 talijanskih brodova iz ZERP-a izvuče minimalno 50.000 tona - odgovara Baranović.

Autor: J. Rak Šajn, B. Karakaš

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Alen Dinar je mladi poljoprivrednik iz Visokog. Za njegovu proizvodnju kažu da je najljepša lokalna priča ispisana jezikom prirode. Uskoro donosimo priču s njegovog gazdinstva, ali i odgovore na Vaša pitanja! Pišite ih u komentarima 👇 #seo... Više [+]