Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prateći list
  • 31.07.2015. 15:00
  • Virovitičko-podravska

Sakupljanje ambalaže u Virovitičko-podravskoj županiji

Pod nazivom Prateći list, mreža skupljanja ambalažnog otpada CROCPA i tvrtka C.I.A.K. d.o.o. nastavljaju s organiziranim prikupljanjem ambalažnog otpada od zaštitnih sredstava.

  • 303
  • 11
  • 0

Sve poljoprivrednike s područja Virovitičko-podravske županije podsjećamo da će se obavljati odvoz prazne ambalaže sredstava za zaštitu bilja. Prema Zakonu o održivoj uporabi pesticida, korisnici moraju praznu ambalažu od pesticida, ambalažu s ostacima pesticida, pesticide kojima je istekao rok valjanosti, pesticide kojima je istekla registracija ili dopušteno razdoblje za primjenu zaliha i ostatke škropiva, odvojeno skupljati i privremeno čuvati do predaje ovlaštenoj osobi, sukladno propisima kojima se uređuje gospodarenje otpadom. Lokacije za sakupljanje i odvoz prazne ambalaže u našoj županiji bit će:

04.09.2015. iza Benzinske postaje u Pitomači, Ulica Ljudevita Gaja 134, Pitomača od 8.00 - 11.00 sati, 07.09.2015. kod tvrtke Slatina kom d.o.o., Trg Ruđera Boškovića (stara tržnica), Slatina od 08.00 - 11.00 sati, 08.09.2015. kod Poljoprivrednog poduzeća Orahovica d.d. Gutmanovci, Zakov gaj, Gutmanovci od 08.30 - 12.00 sati i kod Poljoprivrednog poduzeća Orahovica d.d. Zdenci b.b., Zdenci od 13.00 - 14.30 sati.

Važna informacija poljoprivrednicima je da se:

1. Preuzima isključivo prazna ambalaža tvrtki, proizvođača i uvoznika sredstava za zaštitu bilja koji financiraju projekt i omogućavaju korisnicima njihovih proizvoda besplatan povrat ambalaže, a to su: Agroteks, AgroChem-Maks, BASF Croatia, Bayer CropScience, Belchim Crop Protection, Chromos Agro, Dow AgroSciences, Florel, Genera, Orchem, Pinus Agro, Syngenta Agro i Stockton. Tvrtka Herbos d.d. Sisak u stečaju, više nije članica CROCPA EKO MODEL-a, te se njihova ambalaža neće preuzimati.

2. Donosioci otpada dužni su sami ispuniti Prateći list i Deklaraciju o fizikalnim i kemijskim svojstvima otpada. Otpad proizvođača koji ga donesu bez Pratećeg lista i Deklaracije, neće biti prihvaćen. Obrasci Pratećeg lista (Obrazac PL-O) mogu se kupiti u Narodnim novinama.

Akcija Prateći list namijenjena je svima koji proizvode za tržište i ulaze u sustav PDV-a, a imaju ambalaže navedenih proizvođača, koju su dužni zbrinuti na zakonom propisani način. Prilikom preuzimanja prazne ambalaže, tvrtka C.I.A.K. će za preuzetu količinu otpada posjedniku ovjeriti Prateći list. Na taj će način pravne osobe (obiteljska poljoprivredna gospodarstva) imati dokaz o pravilnom postupanju s praznom ambalažom sredstava za zaštitu bilja. Ovjereni Prateći list, pravne osobe dužne su pokazati inspektoru Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, prilikom obilaska terena. Ambalaža koja se skuplja mora biti prazna (ovaj projekt ne pokriva skupljanje ili zbrinjavanje neiskorištenih proizvoda) te pravilno isprana (prema detaljima iz brošure udruge CROCPA).

"Molimo poljoprivrednike koji imaju više od cca.100 kg ambalaže ili 1 big bag (cca. 1m3) da je ne donose na navedene lokacije već da se direktno jave tvrtki C.I.A.K. d.o.o. na broj telefona 01/3463-521 ili e-mail:ciak@ciak.hr pa će preuzimanje biti organizirano na njihovoj lokaciji. Skuplja se isključivo prazna, kontaktna ambalaža kao što su boce, kanistri i vrećice dok se kutije, kutijice i omotne folije, koje nisu bile u kontaktu s proizvodom, mogu odložiti u spremnike za papirni ili plastični otpad", ističu u tvrtki C.I.A.K.

"Donosioci otpada dužni su sami ispuniti Prateći list i Deklaraciju o fizikalnim i kemijskim svojstvima otpada. Otpad proizvođača koji ga donese bez Pratećeg lista i Deklaracije, neće biti prihvaćen. Obrasci Pratećeg lista za opasni otpad (Obrazac PL-Oo) i Deklaracije o fizikalnim i kemijskim svojstvima otpada (Obrazac DFKSO) mogu se kupiti u trgovinama Narodnih novina", poručuju iz CROCPE.

Ana-Marija Čajkulić, dipl.ing.agr.
e-mail: ana.marija.cajkulic@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Virovitičko-podravska županija Prazna ambalaža Odvoz Pitomača Slatina Gutmanovci Zdenci C.I.A.K. CROCPA Herbos d.d.


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.