• Aktivne tvari
  • 02.12.2021. 09:00

S tržišta RH se povlače zaštitna sredstva na osnovi dvije aktivne tvari

Povlače se sredstva za zaštitu na osnovi aktivne tvari famoksadon koje se koristi u vinogradarstvu i povrćarstvu te prokloraz za ratarske kulture.

Foto: Bigstock/Kalulu
  • 1.507
  • 127
  • 2

Ministarstvo poljoprivrede obavještava da se s tržišta Republike Hrvatske povlače sredstva za zaštitu bilja na osnovi aktivne tvari famoksadon i prokloraz, objavio je Fitosanitarni portal.

Famoksadon se nalazi u proizvodu pod trgovačkim nazivom Equation Pro čije se registracija ukida s datumom 16. ožujka 2022. Vlasnik registracije ovog sredstva je Corteva Agriscience d.o.o.

Kako stoji u FIS bazi, riječ je o kombiniranom fungicidu za suzbijanje biljnih bolesti u vinogradarstvu i povrćarstvu. Koristi se za suzbijanje plamenjače na vinovoj lozi, rajčici, krumpiru, krastavcima, dinji i tikvicama.

Na tržištu RH bit će dozvoljena prodaja, distribucija i primjena postojećih zaliha do 16. lipnja 2022. Dok će se zbrinjavanje, skladištenje i primjena postojećih zaliha provoditi do 16. rujna te godine.

Prokloraz se nalazi u tri proizvoda trgovačkog naziva Mirage 45 EC, Zamir te Faxer. Riječ je o fungicidima za zaštitu pšenice i ječma, a njihova se registracija ukida 31. prosinca 2021.

Na tržištu RH bit će dozvoljena prodaja, distribucija i primjena postojećih zaliha tih sredstva do 30. lipnja 2022., a zbrinjavanje, skladištenje i primjena postojećih zaliha sredstva za zaštitu bilja do 30. lipnja 2023.


Tagovi

Famoskadon Prokloraz Zaštita bilja Povlačenje s tržišta


Autorica

Martina Popić

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što znate o alpakama?
Lako se uzgajaju, posebno na manjim površinama. Hrane se travom i ne traže puno u pogledu ishrane. U brigu o njima obavezno treba uvrstiti sječenje kandži, jer one nemaju kopita, i korekciju zuba.
Uskoro i više!