Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • GMO
  • 18.02.2014. 19:30

S Europom došli i problemi - a zovu se GMO

Moramo reći "ne" pritiscima GMO industrije

Foto: depositphotos.com, nevarpp
  • 495
  • 88
  • 0

"Trebamo reći ne pritiscima GMO industriji i snažno se zalagati za proizvodnju meda, kako se to danas radi u Hrvatskoj - na prirodan, siguran način i u čistom okolišu", poručio je zastupnik Picula u Europskom parlamentu. Istaknuo je da je ponosan što je Hrvatska jedna od GMO free zemalja, gdje je čak 14 od 20 županija formalno prepoznalo značaj prirodne proizvodnje i proglasilo svoja područja slobodnim od GMO proizvodnje. Visok stupanj odgovornosti i konstantno obrazovanje, ulaganje u objekte za vrcanje i drugu opremu te svakodnevna briga o pčelama, samo su dio truda koji pčelari ulažu kako bi njihove košnice ostale prirodne i zdrave.

Na plenarnoj sjednici u Strasbourgu, Tonino Picula je istaknuo kako je dužnost svih zastupnika kao direktno izabranih predstavnika naroda, zaštititi buduće naraštaje, pružiti im mogućnost za siguran uzgoj hrane i transparentnost plasmana na tržište Unije. Upozorio je na zabrinjavajući trend opadanja broja pčela i zatražio potporu Unije, pogotovo manjim proizvođačima. Zasad smo sigurni, barem što se tiče proizvodnje meda.

No, sudeći po sadašnjim zbivanjima u GMO industriji, ratari su ti koji bi se trebali zabrinuti prvi. Na europskim poljima mogla bi se naći još jedna sorta genetski modificiranog kukuruza. Hrvatski su poljoprivrednici zabrinuti zbog legalizacije genetski modificiranih kultura, i to s razlogom. Strahuju da se Hrvatska neće othrvati novom načinu proizvodnje. Hrvatska poljoprivredna komora (HPK) također je protiv legalizacije uzgoja GM vrsta jer bi to ugrozilo hrvatsku poljoprivredu i proizvođače, a boje se i dugoročnih posljedica, baš kao što je to stav i hrvatske vlade. Još 18 članica istaknulo je da bi glasovalo protiv, to su Francuska, Italija, Slovenija, Mađarska, Grčka, Rumunjska, Poljska, Austrija, Bugarska, Danska, Latvija, Litva, Luksemburg, Irska, Slovačka, Cipar, Malta i Nizozemska. No, to nije dovoljno za odbacivanje prijedloga - jer članice, koje imaju velik broj glasova, kao što su Velika Britanija, Španjolska, Švedska, Finska i Estonija, neće im se pridružiti. Njemačka, Češka, Portugal i Belgija su pak suzdržane.

Apsurdno je da je većina zemalja protiv, da je Europski parlament protiv, a Europska komisija svejedno želi dati odobrenje za uzgoj spornoga kukuruza.

Uvođenje propisa uzgoja GM hrane?

Za razliku od SAD-a, Europske unije i Japana koji toleriraju tragove GMO-a u organskoj hrani, jer se uvažava mogućnost transfera GMO-a vjetrom ili peludom, australski su propisi puno stroži i ne postoji nikakva tolerancija za tragove GMO-a u organskim proizvodima. Bliži li nam se propisivanje uvjeta uzgoja GM žitarica, pitanje je koje je zaitrigiralo mnoge proizvođače u Australiji.

Naime, nakon što su njegova polja izgubila certifikat za proizvodnju zdravih proizvoda jer su zagađena GMO sjemenom sa susjedovih polja, jedan australski proizvođač organske zobi i pšenice, odlučio je tražiti pravdu i tužio susjednog farmera zbog nemara. Presuda u korist Stevea Marsha mogla bi označiti prekretnicu u proizvodnji GMO hrane u toj zemlji, ali i šire.

Marsh je izgubio i izvoznu dozvolu i traži financijsku odštetu. Ovo je prvi slučaj kontaminacije organskih sorti genetski modificiranim vrstama koji je dospio u javnost i bit će presedan za sve buduće slučajeve. Slučaj bi mogao dovesti do uvođenja propisa o minimalnim udaljenostima između poljoprivrednih dobara koja proizvode GMO hranu od onih koja proizvode organsku hranu.

Foto: depositphotos.com, nevarpp


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

GMO Kukuruz Steve Marsh Certifikat Propisi HPK Tonino Picula GMO free Prirodno pčelarstvo

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P