• Obnovljiva energija
  • 06.12.2015. 16:30

RWE će investirati u obnovljive izvore energije

Drugi najveći njemački dobavljač energije ovih je dana objavio radikalni plan preustroja, u sklopu kojeg planira izdvojiti najzdravije dijelove poslovanja - obnovljivu energiju, elektrane i maloprodaju - u zasebno poduzeće.

  • 175
  • 8
  • 0

Njemački energetski div RWE mogao bi utrostručiti ulaganja u energiju vjetra i sunca u sklopu velike ekspanzije dijela poslovanja s obnovljivim izvorima energije, najavio je izvršni direktor Peter Terium u razgovoru za Reuters.

Drugi najveći njemački dobavljač energije ovih je dana objavio radikalni plan preustroja, u sklopu kojeg planira izdvojiti najzdravije dijelove poslovanja - obnovljivu energiju, elektrane i maloprodaju - u zasebno poduzeće s izlistanim dionicama.

Restrukturiranje poslovanja

Cilj je preustroja zaštititi ih od krize u poslovanju s konvencionalnim izvorima energije, koja je proizašla iz odluke njemačke vlade o zatvaranju nuklearki do 2022. godine i oštrog pada veleprodajnih cijena električne struje.

U prvom intervjuu nakon objave plana restrukturiranja - koji su ulagači ocijenili hrabrim potezom - izvršni direktor Terium izjavio je da bi godišnja ulaganja u segment obnovljivih izvora energije mogli utrostručiti na milijardu eura. Nije želio govoriti o vremenskom okviru za planirana ulaganja, napominjući kako grupa neće ići u ekspanziju pod svaku cijenu.

"Ne želimo rasipati novce. Ključna je profitabilnost", kazao je Terium koji je dužnost izvršnog direktora RWE-a preuzeo 2012. godine.

Hvataju korak s konkurencijom

RWE se kasnije priključio valu proizvodnje energije iz obnovljivih izvora pa pokušavaju uhvatiti korak s konkurencijom u tom najbrže rastućem segmentu industrije električne energije.

Usporedbe radi, RWE može pripisati 8% progošlogodišnje EBITDA-e segmentu obnovljivih izvora, nasuprot 18% koliko je taj segment zaslužan u većem njemačkom konkurentu E.ON-u.

Plan restrukturiranja još mora dobiti odobrenje nadzornog odbora kompanije koji se sastaje 11. prosinca, podsjeća Reuters.


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

RWE Obnovljivi izvori energije Peter Terium EBITDA E.ON