Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EU Parlament
  • 27.05.2019. 13:30

Ruža Tomašić ulazi u Odbor za poljoprivredu EU parlamenta?

Što novi sastav hrvatskih eurozastupnika znači za našu poljoprivredu i srodnu industriju?

Foto: Facebook/Ruža Tomašić
  • 867
  • 311
  • 0

Hrvatska je jučer treći put birala svoje predstavnike u Europski parlament. Kako je već poznato, isti broj mandata, po četiri osvojili su HDZ i SDP, a po jedan imaju Nezavisna lista Mislava Kolakušića, Hrvatski suverenisti, Živi zid i Amsterdamska koalicija.

Iz redova vladajuće stranke tako će u EU parlament ući Karlo Ressler, Dubravka Šuica, Tomislav Sokol i Željana Zovko. Iz redova SDP-a Biljana Borzan, Tonino Picula, Predrag Matić i Romana Jerković. Novi mandat osvojila je Ruža Tomašić (Hrvatski suverenisti), a u ulozi parlamentaraca odsad ćemo viđati Mislava Kolakušića (Nezavisna lista) i Valtera Flegu (Amsterdamska). Kada je u pitanju Živi zid, Ivan Vilibor Sinčić osvojio je najviše glasova, no još nije poznato hoće li on ili, kako je ranije dogovoreno, Tihomir Lukanić, put Bruxellesa. 

Dakle, od prijašnjih eurozastupnika/ca novi mandat osvojili su Dubravka Šuica, Željana Zovko, Biljana Borzan, Tonino Picula i Ruža Tomašić. No, što izbor europarlamentaraca znači za našu poljoprivredu?

Kada je u pitanju agrar, sigurno je, a i najavila je tako, da će Ruža Tomašić nastaviti gdje je stala. Ne samo kad su ribari u pitanju. Podsjećamo, upravo se ona usprotivila prijedlogu Komisije o uvođenju drastičnih kvota za srdelu i inćun te predložila godišnje smanjenje ulova od 4% s 2014. kao referentnom godinom.

Europski parlament u prošlom sazivu usvojio je njezino izvješće o Višegodišnjem planu za malu plavu ribu u Jadranu. Drastične kvote, kako je naglasila tad, su srušene, i neće biti devastirajućeg učinka na naše ribarstvo i prerađivačku industriju. U novom sazivu, Ruža Tomašić prema vlastitim riječima, želi dovršiti Trialog za malu plavu ribu te ući u Odbor za poljoprivredu (u kojem je bila Marijana Petir, nap.a.) i time spojiti poljoprivredu i ribarstvo.

Marijana Petir, podsjećamo, bila je naša jedina članica Odbora za poljoprivredu u prošlom sazivu te iznimno aktivna u traženjima zaštite naših proizvođača. Međutim, unatoč činjenici da je samostalno izišla na izbore te osvojila respektabilnih 47.358 glasova (4,4%), ipak nije prešla izborni prag. 

Od novih/starih eurozastupnica, za vjerovati je da će i Biljana Borzan nastaviti svoju borbu za jednakost proizvoda na svim tržištima EU. Podsjećamo, upravo zahvaljujući njoj, ukazano je na razliku u kvaliteti prehrambenih artikala. Poglavito, radilo se o manje kvalitetnim prozvodima, poznatih brendova na tržištima istočnoeuropskih zemalja. 

Također, Biljana Borzan se zalagala za jednostavnije mogućnosti doniranja hrane što je na koncu i učinjeno. 


Tagovi

EU Parlament Izbori Poljoprivreda Ruža Tomašić Biljana Borzan


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!