Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cjepivo
  • 05.05.2021. 07:30

Rusko cjepivo: 17.000 doza protiv Covida za životinje spremno za isporuku

Zahtjev za registraciju u inozemstvu, posebno u Europskoj uniji je u pripremi nakon čijeg će se odobrenja cjepivo moći koristiti.

Foto: Depositphotos/Vrabelpeter1
  • 125
  • 363
  • 0

Rusija je proizvela prvu globalnu seriju od 17.000 doza cjepiva protiv Covid-19 za životinje, objavila je tamošnja uprava za sigurnosne kontrole u poljoprivredi Rosselkhoznadzor. Ova ga je država registrirala pod nazivom Carnivac-Cov u ožujku nakon što su testovi pokazali da stvara protutijela protiv ove bolesti kod nerčeva, zečeva, pasa, mačaka, lisica i ostalih životinja. Tada je objavljeno da njihov imunitet traje šest mjeseci nakon cijepljenja.

Plan je da se prva serija isporuči u nekoliko regija Rusije. Rosselkhoznadzor navodi i da su interes za kupnju iskazale tvrtke iz Njemačke, Grčke, Poljske, Austrije, Kazahstana, Tadžikistana, Malezije, Tajlanda, Južne Koreje, Libanona, Irana i Argentine, piše reuters

Do njegovog je razvoja došlo jer je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) izrazila zabrinutost zbog rizika prijenosa virusa između ljudi i životinja. Ova je služba u svom priopćenju navela da će cjepivo moći zaštititi ranjive vrste i spriječiti mutacije.

Rusija počela s testiranjem Covid cjepiva za domaće životinje

"Oko 20 organizacija spremno je pregovarati o registraciji i opskrbi cjepivom u svojim zemljama. Zahtjev za registraciju u inozemstvu, posebno u Europskoj uniji je u pripremi nakon čijeg će se odobrenja moći koristiti", zaključuje se u priopćenju.

Treba napomenuti kako su već ranije vlasnici farmi životinja uzgajanih radi krzna planirali kupiti cjepivo, zajedno s tvrtkama u Grčkoj, Poljskoj i Austriji. Naime, ta industrija u Rusiji čini oko tri posto globalnog tržišta, što je ipak deset puta manje u odnosu na sovjetsko doba. 


Tagovi

Rusija Covid-19 Cjepivo Životinje


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]