Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nastavak embarga
  • 21.09.2021. 18:00

Ruski embargo: Putin produljio zabranu uvoza hrane iz EU i SAD-a

Još godinu dana protusankcija na uvoz mliječnih proizvoda, mesa, voća i povrća.

Foto: Depositphotos/vladsv
  • 456
  • 148
  • 0

Ruski predsjednik Vladimir Putin produžio je posebne ekonomske mjere, točnije zabranu uvoza hrane iz Europske unije i Sjedinjenih Američkih Država za još godinu dana, odnosno do 31. prosinca 2022. godine. 

Ove su mjere bile uvedene još u kolovozu 2014. godine kao odgovor Moskve na zapadne sankcije Rusiji zbog pripojenja Krima, a trebale su trajati do 31. prosinca 2021. 

Ruska je vlada tada zabranila uvoz mliječnih proizvoda, mesa, voća i povrća, a prema priopćenju ruskog Službenog internetskog portala za pravne informacije, produljenje opravdavaju zaštitom nacionalnih interesa. 

Cilj im je bio do 2020. učiniti zemlju neovisnom o uvozu. On nije u potpunosti ispunjen jer još uvijek mlijeko i mliječne proizvode uvoze iz Bjelorusije.

Pretpostavljalo se da bi ograničavanje uvoza nekih stranih proizvoda doprinijelo razvoju ruskih proizvođača i samodostatnosti, međutim, kako je pisao kommersant, to se nije dogodilo. Pozivajući se na studiju ekonomista iz RANEPA-e i CEFIR-a, tamošnji potrošači svake godine gube 445 milijardi rubalja (više od 5 milijardi eura) zbog ovih protusankcija na hranu, a zbog viših cijena domaćih proizvoda. Jedina iznimka su bile rajčice, perad i svinjetina. 

Istovremeno, istraživanja su pokazala da Sjedinjene Države, Velika Britanija, Kanada, Njemačka i Francuska nisu trpjele značajne gubitke zbog embarga jer su pronašli nova tržišta za proizvode nekada namijenjene Rusiji. 


Tagovi

Embargo Rusija Sankcije Uvoz Vladimir Putin


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]