Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dušična gnojiva
  • 14.09.2022. 18:00

Ruski amonijak će na globalno tržište stizati preko Ukrajine?

UN predlaže da se amonijak, u vlasništvu Uralchema ​​dovede plinovodom do rusko-ukrajinske granice. Ondje bi ga preuzeo američki Trammo.

Foto: Depositphotos/saoirse2010
  • 470
  • 77
  • 0

Moguće je ponovno pokretanje izvoza amonijaka iz Rusije preko Ukrajine, u čemu posreduju i Ujedinjeni narodi. Ovaj bi potez mogao stabilizirati dogovor iz srpnja kojim se ukrajinski poljoprivredni proizvodi izvoze preko Crnog mora, piše Reuters

On je ključan sastojak dušičnih gnojiva, a cjevovod kojim se transportirao iz ruske regije Volga do ukrajinske luke Odese, zatvoren je još u veljači. 

Stabilizacija cijena 

Ujedinjeni narodi predložili su da se amonijak, u vlasništvu ruskog proizvođača gnojiva Uralchem ​​dovede plinovodom do rusko-ukrajinske granice. Ondje bi ga preuzeo Trammo, globalni trgovac ove vrste robe, sa sjedištem u SAD-u. 

"Nedostatak ovog spoja dušika i vodika koji se ranije isporučivao preko Ukrajine, na tržištu zemalja koje su ovisne o njemu, uzrokovao je značajne poteškoće. Vjerujemo da će nastavak isporuke pomoći stabilizirati cijene gnojiva u cijelom svijetu, kako bi se izbjegla globalna prehrambena kriza", rekao je izvršni direktor Ed Weiner u izjavi.

Kapacitet cjevovoda je 2,5 milijuna tona amonijaka godišnje.

Cijene gnojiva su drastično visoke (Foto: Depositphotos/si.telenkov

Dogovor bi dao Rusiji razloga da se drži srpanjskog sporazuma o izvozu žitarica iz Ukrajine, koji bi trebao biti obnovljen u studenom. 

Naime, predsjednik Rusije, Vladimir Putin, nedavno je kritizirao ovaj dokument te prijetio ograničenjima. Žalio se da je izvoz iz Rusije otežan dok roba iz Ukrajine, prema njegovim riječima, ne odlazi u siromašne zemlje nego u Tursku i Europsku uniju. 

Jesenska sjetva 

Treba napomenuti i to da su ministri energetike zemalja članica EU proteklog tjedna održali sastanak o aktualnoj energetskoj krizi, a s njom u vezi i padom proizvodnje dušičnih gnojiva. 

Kako znamo, zbog najave zatvaranja mnogih kemijskih tvornica, doći će do dodatnog poskupljenja na tržištu. Kako piše ruski portal specijaliziran za gnojiva, Fertilizer Daily, zapadne sankcije protiv dioničara i menadžera ruskih proizvođača gnojiva dovode do značajnog smanjenja opskrbe iz te zemlje.

"Sankcije koje su vlasti EU uvele Rusiji, zadale su snažan udarac njezinom energetskom tržištu i kemijskoj industriji. Neće iznenaditi ako se u nadolazećim tjednima nastavi smanjenje proizvodnje dušičnih gnojiva u EU, što će dovesti do njihovog daljnjeg poskupljenja i poremećaja jesenske sjetve, što u konačnici otežava prehrambenu krizu", komentirali su u informativno-analitičkoj službi ovoga portala. 


Tagovi

Amonijak Dušična gnojiva Rusija Uralchem Ujedinjeni narodi Preko Ukrajine


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo