Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz gnojiva
  • 21.04.2022. 17:00

Rusija proširila kvotu za izvoz mineralnih gnojiva

Ove su mjere nužne za podršku proizvođačima gnojiva koji su u opasnosti od zastoja zbog niske potražnje na domaćem tržištu i sankcija koje su uvele EU i SAD, navodi se u priopćenju ruske vlade

Foto: Depositphotos/hansgwprinsen
  • 517
  • 46
  • 0

Ruski premijer Mihail Mišustin potpisao je odluku kojom se kvote za izvoz mineralnih gnojiva povećavaju za gotovo 700 tisuća tona.

Prema njegovoj izjavi, kvota za izvoz dušičnih povećana je za 231 tisuću tona na 5,7 milijuna tona, a složenih — za 466 tis. t na 5,6 mil. t. Ograničenje se, kako je ranije najavljeno, ne odnosi na izvoz u Južnu Osetiju, Abhaziju, Donjeck i Lugansk.

"Ove su mjere nužne za podršku proizvođačima gnojiva koji su u opasnosti od zastoja zbog niske potražnje na domaćem tržištu i sankcija koje su uvele EU i SAD", navodi se u priopćenju ruske vlade.

Potpredsjednik Ruskog saveza za žitarice, Aleksandar Korbut rekao je za Agroinvestor da će ove količine biti isporučene "prijateljskim" zemljama. "Dodjela ove kvote je razumna odluka. Tvornice ne mogu prestati s radom, kao ni stalno skladištiti robu. Osim toga, prema podacima Ruske udruge proizvođača gnojiva (RAPU), ove su godine poljoprivredni proizvođači kupili 2,5 milijuna tona gnojiva", rekao je.

Rusija je najveći svjetski dobavljač, navodi ovaj ruski portal. Krajem 2021. godine su izvezli oko 37 milijuna tona, prema podacima Federalne carinske službe. U siječnju 2022. su isporučena u 82 zemlje, a Brazil zauzima najveći udio u isporuci - 23 posto. Preostale zemlje kupci zauzimaju manje od 10 posto, a to su Estonija (8%), Finska (7,2%), SAD (6%). 

Pojačan uvoz gnojiva u brazilskim lukama - strahuju od sankcija

U siječnju 2022. su izvezli 2,7 milijuna tona gnojiva u vrijednosti od 1,5 milijardi dolara.

U međuvremenu, prema RAPU, njihova je agroindustrija do sredine travnja povećala nabavku na 2,7 milijuna tona. To je 5 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. U Udruzi napominju da je opskrbljenost poljoprivrednika ovom robom već 56 posto prognozirane potražnje za cijelu 2022. godinu.


Tagovi

Rusija Gnojivo Izvoz gnojiva Kvota Mihail Mišustin Aleksandar Korbut


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jučer je u osječkom kinu Urania u sklopu aktivnosti centra Europe Direct Osijek održana informativna radionicu na temu dezinformacija i medijske pismenosti. O značaju ovih tema za današnja društva u uvodnom dijelu radionice govoriili su med... Više [+]