Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz gnojiva
  • 04.01.2023. 18:00

Rusija optužuje Ukrajinu za blokadu izvoza amonijaka

Tvrde i da je zabranjen transport ruskih mineralnih gnojiva iz luka Europske unije

Foto: Depositphotos/s.telenkov
  • 289
  • 54
  • 0

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije priopćilo je da ukrajinske vlasti blokiraju isporuku amonijaka u inozemstvo, kršeći time uvjete ugovora o žitaricama sklopljenog između Rusije, Ukrajine, Turske i UN-a.

Riječ je navodno o oko 7 milijuna tona, što je dovoljno za proizvodnju 25 milijuna tona mineralnih gnojiva, čijom se upotrebom u poljoprivredi može prehraniti 150 milijuna ljudi, izvijestili su na svojoj službenoj Facebook stranici. 

Poteškoće i kašnjenja

Istodobno, navode, zabranjen je i transport ruskih mineralnih gnojiva iz luka Europske unije.

Hoće li pasti cijena gnojiva?

"Rusija nastavlja opskrbljivati ​​najsiromašnije zemlje gnojivima, iako nailazi na poteškoće i kašnjenja. Dio tereta, 20 tisuća tona, poslan je iz Nizozemske u Malavi. Latvija, Estonija i Belgija odgađaju izvoz naših proizvoda", priopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Također, u priopćenju tvrde da se teret koji je deklariran kao humanitaran, i dalje šalje uglavnom u zemlje s visokim dohotkom, dok siromašne ne dobivaju više od 3 posto. "Istovremeno, 70 posto tereta čine krmni kukuruz i žitarice. Sama inicijativa prekvalificirana je u komercijalnu s naglaskom da potrebiti, kažu, mogu kupiti hranu po nižim cijenama", pišu u priopćenju. 

Za sada se nitko nije oglasio o ovim tvrdnjama. 

Izvoz žitarica iz Ukrajine

S druge strane, ukrajinsko Ministarstvo agrarne politike objavilo je kako je ta zemlja s 31. prosinca izvezla 22.613 milijuna tona žitarica i mahunarki, uključujući 4.731 mil. t u prosincu. Na isti datum prošle godine izvoz je iznosio 32,199 milijuna tona, uključujući 6,103 mil. t u prosincu.

Ove se količine odnose na 8,382 milijuna tona pšenice (1,612 mil. t u prosincu), 1,623 mil. t ječma (156 tis. t), 12,523 mil. t kukuruza (2,95 mil. t), 12,5 tisuća tona raži (2,95 tis. t). Također, izvezli su 68,3 tisuće tona brašna (13 tis.t), uključujući 64,9 tis. t pšeničnog (12,7 tis.t). 

Deset mjeseci rata u Ukrajini - kakve posljedice na agrar ostavlja?

Za 150 dana od pokretanja "koridora za žitarice" tu je zemlju napustilo 605 brodova, izvijestilo je 29. prosinca ukrajinsko Ministarstvo gospodarstva. Prosječan broj otpremljenih brodova dnevno u prosincu manji je od četiri.


Tagovi

Izvoz gnojiva Ruski amonijak Blokada izovza Zabrana izvoza Ukrajinske žitarice


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić