Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište gnojiva
  • 27.12.2022. 15:00

Hoće li pasti cijena gnojiva?

Cijena prirodnog plina pada, raste ponuda, ali su cijene gnojiva i dalje visoke. Kakva su predviđanja?

Foto: Depositphotos/katukphoto1
  • 11.229
  • 652
  • 0

Pad cijena plina u Europi je stvorio dodatni pritisak na tržištegnojiva, piše Agrarheute. U periodu prije 25. prosinca, prirodni plin je koštao 84 eura po MWh ili 8,4 centa po kWh na najvažnijoj europskoj trgovačkoj platformi TTF. To je pad od 40 posto u odnosu na početak ovog mjeseca.

Smanjeni su troškovi proizvodnje amonijaka i dušičnih gnojiva. To se još nije odrazilo na prodajne cijene najvećih europskih proizvođača.

Poljoprivrednici nerado kupuju gnojivo

U slučaju da cijene plina i dalje ostanu niže neminovno je da će i gnojivo biti jeftinije. Analitičari navode da tome doprinose zabrinutosti zbog prekomjerne ponude, kao i glasine o daljnjem odlaganju sljedećeg indijskog uvoznog tendera.

Porasla prodaja granulirane uree (Foto: Depositphotos/Imagecom)

U južnoj Europi nedavno je porasla prodaja granulirane uree što je doprinijelo održavanju cijena, ali su one pod pritiskom na tržištu budućnosnica gdje nastavljaju padati, 434,58 €/t u siječnju i 451,51 €/t u veljači.

Na fizičkom američkom tržištu cijene uree i drugih dušičnih gnojiva su pale prije 25. prosinca na najnižu razinu od listopada 2021. godine.

"Globalna potražnja za amonijakom, fosfatom i potašom je naglo opala", rekao je Alexis Maxwell, analitičaruBloomberga. Naveo je da poljoprivrednici još uvijek nerado kupuju gnojivo.

Predviđanja analitičara

Naglim padom europskih cijena plina, proizvođači su ponovo počeli povećavati proizvodnju dušika što pomaže u smanjenju cijena gnojiva. Ipak, one za sada ostaju visoke.

Farmeri se bune zbog plana o gnojivima u EU

Analitičari očekuju da će stanje ostati nepromijenjeno barem do 2023. godine. Tome doprinose cijena plina, viši troškovi proizvodnje, nedostatak ruske ponude i očekivanja povećanja potražnje u narednoj godini.


Tagovi

Cijene gnojiva Tržište gnojiva Cijena uree Cijena dušičnih gnojiva


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.