Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište hrane
  • 18.03.2022. 16:00

Rusija najavljuje povećanje proizvodnje žitarica, povrća, stoke i peradi

Rusi su povećali zasijane površine pod raznim kulturama, a povećavaju stočarsku proizvodnju i akvakulturu.

Foto: Depositphoto/znm666
  • 422
  • 132
  • 0

Ministar poljoprivrede Ruske Federacije Dmitrij Patrušev je tijekom sastanka predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina s Kabinetom ministara dao izjavu o očekivanim prinosima ovogodišnje poljoprivredne sezone, objavio je Agroxxi.

"Očekujemo da će žetva žitarica biti oko 123 milijuna tona, uljarica 22,6, šećerne repe 41,5, krumpira u organiziranom sektoru 6,8 milijuna tona, a povrća na otvorenom 5,2 milijuna tona", rekao je Patrušev.

Zasijat će više od 80 milijuna ha

Istaknuo je da je ozimim kulturama zasijano 19 milijuna hektara, od kojih je više od 96 posto u dobrom i zadovoljavajućem stanju, boljem u odnosu na prijašnju godinu i iznad dugogodišnjeg prosjeka.

Planiraju proizvesti 22,6 mil. t uljarica (Foto: Depositphoto/AlexKosev)

Proljetna sjetva obavljena je na površini većoj od 200 tisuća hektara. Dodao je da su ukupne zasijane površine u 2022. godini planirane na 81,3 milijuna hektara, što je skoro milijun hektara više nego godinu dana ranije. U to su ubrojani povećani usjevi žitarica, mahunarki, uljarica, šećerne repe, krumpira i povrća na otvorenom polju.

Povećanje proizvodnje stoke i peradi

Prema preliminarnim prognozama, proizvodnja stoke i peradi u Rusiji 2022. godine iznosit će oko 16 milijuna tona, mlijeka 32,5 milijuna tona što predstavlja povećanje u odnosu na prošlu godinu.

Patrušev je dodao da prognoza za proizvodnju vodenih bioloških resursa za 2022. premašuje 5,1 milijun tona, a akvakulture oko 387 tisuća tona.

Podsjetio je da rusko Ministarstvo poljoprivrede planira 2022. godine obaviti interventni otkup žitarica i šećera. Ranije je objavljeno da je planirano stvaranje robnih zaliha za žitarice u Rusiji u iznosu od 3 milijuna tona i rezerve šećera - 250 tisuća tona. Otkup bi se mogao obaviti tijekom 2022/23. godine.


Tagovi

Rusija Žitarice Uljarice Hrana Poljoprivredni proizvodi Prognoza


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]