Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kalendar radova
  • 09.09.2018. 07:30

Rujan - mjesec značajnih radova

Rujan je mjesec radova kako u ratarstvu, tako u voćnjaku, povrtnjaku, pčelinjaku, ali i u cvjetnjaku.

Foto: Wavebreak Media Ltd/Bigstockphoto
  • 1.432
  • 115
  • 0

Prema trenutnim najavama meteorologa predstoji nam bablje ljeto - najavljuju se i visoke temperature tokom dobrog dijela jeseni. Ovakve se vremenske prilike mogu loše odraziti na biljke i poljoprivredu, posebno ako ne bude bilo padalina.

Ratari imaju pune ruke posla, nastavlja se sjetva djeteline, trava i uljane repice. Prva polovica mjeseca rezervirana je za jesensko oranje zemljišta koje je namijenjeno za proljetnu sjetvu. Počinje berba ranih hibrida kukuruza i soje, vrše se pripreme za ozime usjeve: raž, zob, pšenicu i ječam.

Radovi u voćnjaku

U voćnjaku se ubiru plodovi oko kojih su se voćari trudili tijekom cijele godine. Počinje berba zimskih sorti jabuka i krušaka, šljiva, oraha, lješnjaka, badema, pitomog kestena. Početkom mjeseca se završava kalemljenje voćki cijepljenjem na spavajući pupoljak. Trebalo bi obratiti pažnju na nasade krušaka, jer postoji mogućnost pojave kruškinog cvjetojeda, čije se posljedice primjećuju tek u proljeće, zato se preporučuje prskanje jednom krajem mjeseca, ali tek kada se oberu plodovi.
 

Kupina - gnojenje i priprema izdanaka za iduću sezonu

Ukoliko planirate podizanje novih nasada voćnjaka, sada je pravo vrijeme za osnovnu gnojidbu i pripremu zemljišta.
Idealno je vrijeme za rezidbu izdanaka koji su donijeli rod kod ranih sorti kupine (ili maline ukoliko niste orezali), i zaštitu ostavljenih izdanaka za rod u narednoj godini (samo sorti čija je berba završena).

Radovi u vinogradu - počinje berba

Ljubitelji grožđa i vina imaju pune ruke posla, jer dozrijevaju stolne sorte vinove loze. Budući da ne dolazi do sazrijevanja u isto vrijeme i berba se provodi u nekoliko navrata. Trebalo bi brati isključivo zrele i zdrave grozdove i to kada je zrelo najmanje 30% roda.
Pored berbe grožđa pravo je vrijeme priprema za jesensku sadnju vinove loze. Zemljište se nakon obrade gnoji stajskim i mineralnim gnojivima. Kada su u pitanju podloge kod kalemljenih loza, preopruke su da se posavjetujete s vrsnim stručnjacima po tom pitanju.

Povrtnjaci - prave oaze plodova

Počinje berba povrćarskih kultura i njihova priprema za zimnicu. Beru se mahune, krastavac kornišon, rajčica, paprika, bundeva. Vadi se krumpir. Nakon berbe u povrtnjaku neophodno je ukloniti preostale biljne ostatke koji se mogu usitniti i kompostirati - odličan materijal za malčiranje ili prekrivanje gredica.

Sadnja luka

Odlično je vrijeme za njegu presadnica salate i luka srebrnjaka na otvorenim gredicama. Također, preporučuje se sjetva rotkve, špinata i salate na 7-10 dana. Biljke u u vrtu je neophodno zaštititi od ranih mrazeva, čija pojava je primjetna u ovom periodu godine.

Njega travnjaka i cvijeća 

Lijepi dani pogoduju razmnožavanju perena (višegodišnje zeljaste ukrasne biljke), sređivanju sezonskog cvijeća i popravljanju travnjaka.
Travnjake kositi redovno, ukoliko podloga bude vlažna, odložiti košenje, a noževe na kosilicama bi trebalo podesiti niže. Vrijeme je odlično za sadnju listopadnog drveća, grmova i žive ograde, kao i četinara.

Cvijeće pripremiti za sobne temperature

Period je pogodan za vađenje lukovica gladiola, pregledati ih i spremiti u skladište na suho i hladno mjesto. Pelargonije se mogu razmnožavati reznicama. Vrijeme je za unošenje sobnih biljaka koje su bile na balkonu i u vrtu tijekom prethodnih mjeseci. Prije toga je jako važno da se biljke prilagode sobnoj temperaturi, tako što će se prvo unijeti u nusprostoriju kao što je trijem, kako bi se lakše prilagodile nastalim temperaturama.

Radovi na pčelinjaku

Medne nastavke, ukoliko su ostali na košnicama, trebalo bi skinuti i skloniti u skladišta. Ukoliko neka društva nemaju dovoljno hrane, prihraniti, a u šećerni sirup se preporučuje dodavanje meda. Pri pregledu košnice obratiti pažnju da li je leglo zdravo.
Tretman protiv varoe provesti što je prije moguće. Osigurajte dovoljno vode u pčelinjaku i postavite lovilice za ose i stršljene. U skladištima pregledati medne nastavke, napraviti selekciju ramova.


Tagovi

Rujan Radovi Voćnjak Povrtnjak Vrt Cvijeće Vinograd Pčelinjak


Autorica

Verica Matić

Više [+]

Administratorica na Agroklubu. Magistra je turizma, a "zalutala" je i pronašla se u poljoprivrednim vodama. Vjeruje u tradicionalne vrijednosti i digitalne trendove.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]