Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hrvatska bez Vlade
  • 19.06.2016. 16:30

Romić - tehnički ministar poljoprivrede

Hrvatska ima tehničku Vladu, s tim i tehničkog ministra poljoprivrede. Što to znači za reformu i poticaje?

Foto: pixsell.hr
  • 5.069
  • 256
  • 0

Hrvatska nema Vladu. Točnije, ima tehničku Vladu, a sukladno tome i ministar poljoprivrede Davor Romić nosi titulu tehničkog ministra. Što to znači za poticaje i reforme?

Odluke donosi, ali nema kadroviranja

"U ovom trenutku sam tehnički ministar i to je regulirano zakonom te u skladu sa zakonom i propisima, mogu donositi i odluke. Nažalost, puno toga smo započeli, ali nećemo imati prilike završiti", odgovorio je na taj upit Romić na održanoj Konferenciji "Mladi u ruralnom području" namijenjenoj mladim poljoprivrednicima, potencijalnim korisnicima mjera Programa ruralnog razvoja, članovima Hrvatske udruge mladih poljoprivrednika i svima koji imaju do 40 godina starosti.

Jednostavno rečeno, sužene su mu mogućnosti, ali neke odluke donosi sukladno tehničkoj Vladi i zakonima. U zakonu, naime, stoji da tehnički ministri ne smiju zaključivati ugovore značajnije vrijednosti niti kadrovirati, osim u iznimnim situacijama kada mogu postaviti vršitelje dužnosti.

Podsjećamo, jedna od prvih ministrovih odluka je bila i povećanje alokacije za mjere 6.1. i 6.3.

"Naš cilj je da svi mladi poljoprivrednici dobiju 50 tisuća eura iz mjere 6.1. Isto tako je povećana alokacija za mjeru 6.3. koja obuhvaća male poljoprivrednike s ciljom da postanu veći i da napokon preskoče onu famoznu granicu od osam tisuća eura. Radi se o 2,6 milijardi eura koji su osigurani za Hrvatsku do 2020. godine, a ako se iskoriste kako treba, hrvatsko selo bi napokon moglo postati ugodno mjesto za život", podsjetio je Romić.

Najkraći mandat

Hrvatska će, najvjerojatnije, novu Vladu birati u rujnu. Dotad nema novih odluka odnosno projekata velike vrijednosti, no svi projekti koji se nalaze u proračunu, trebaju se nastaviti. Tako će Romić već sutra posjetiti Dubrovačko-neretvansku županiju i sa županom Nikolom Dobroslavićem razgovarati o aktualnim temama iz područja poljoprivrede u toj županiji.

Ministar Davor Romić, s obzirom na pad Vlade, ujedno bi mogao ponijeti i titulu ministra poljoprivrede s najkraćim mandatom. Imenovan je 22. siječnja. Danas je 19. lipnja što znači da je na čelnom mjestu dosad proveo 149 dana. Do rujna će se ta brojka povećati, no teško da će prijeći 234 dana koliko je dosad iznosio najkraći mandat jednog ministra poljoprivrede - Ivana Majdaka (12. kolovoza 1992. - 3. travnja 1993.)

Foto: pixsell.hr


Tagovi

Tehnički ministar Davor Romić Pad Vlade Odluke


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ukrajinski izvoz žitarica je samo 1 milijun tona manji nego prošle godine

Prema Državnoj carinskoj službi, prema podacima od 17. travnja Ukrajina je izvezla 38,608 milijuna tona žitarica i mahunarki od početka sezone  2023/24, od čega je 3,749...

Više [+]