Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vijeće ministara EU
  • 18.05.2016. 18:30

Romić o teškoj situaciji na Vijeću ministara EU!

Najvažnija raspravna točka na predstojećem sastanku Vijeća ministara poljoprivrede i ribarstva bila je na temu Poljoprivrede i klime.

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
  • 3.039
  • 327
  • 0

Ministar prof. dr. sc Davor Romić prisustvovao je sastanku Vijeća ministara poljoprivrede i ribarstva Europske unije 17. svibnja 2016. godine u Bruxellesu.

Najvažnija raspravna točka na predstojećem sastanku Vijeća ministara poljoprivrede i ribarstva bila je "Poljoprivreda i klima".

Povod raspravi je provedba obveza vezanih uz Klimatski sporazum, dogovoren u prosinca 2015. u Parizu, a slijedom čega bi se u obveze smanjivanja stakleničkih plinova uključio i sektor korištenja zemljišta te šumarstvo. Hrvatska u ovom trenutku još nema konačan odgovor na pitanje kako ovaj sektor uključiti u klimatski okvir EU, a da se istovremeno ne nametne preveliki teret za poljoprivredne proizvođače.

Ministar istaknuo tešku situaciju u mljekarstvu

Radi se o veoma osjetljivom pitanju koje zahtijeva analizu i procjenu učinaka različitih opcija koje se mogu primijeniti. Uvođenje dodatnih obveznih mjera smanjenja emisije stakleničkih plinova u poljoprivredni sektor u ovom trenutku bilo bi vrlo teško primijeniti, uzimajući u obzir usitnjenost i diversifikaciju poljoprivrednih gospodarstava.

Europska komisija podnijela je izvješća o kretanju na tržištu poljoprivrednih proizvoda, posebno u sektoru mlijeka, svinjskog mesa te voća i povrća, kao i o provedbi mjera dogovorenih na sastanku Vijeća ministara u ožujku.

Zatražena je dodatna financijska potpora iz proračuna EU za proizvođače koji trpe posljedice poremećaja tržišta.

Ministar Romić istaknuo je veoma tešku situaciju, posebno u sektoru mlijeka, gdje bilježimo ozbiljan pad proizvodnje i stalno smanjenje broja gospodarstava koja se bave proizvodnjom mlijeka zbog pritiska viškova proizvoda na tržištu EU. Kako bismo ovoj problematici dali poseban naglasak, tražili su i uvrštavanje posebne točke dnevnog reda i zatražili dodatnu financijsku potporu iz proračuna EU za proizvođače koji trpe posljedice poremećaja tržišta po modelu koji je već bio primijenjen u paketu koji je Europska komisija usvojila u rujnu prošle godine.

Dokument s informacijama o nastalim štetama

Austrija je izvijestila o štetama uzrokovanima nedavnim snijegom i mrazom. Slične probleme imaju i druge zemlje, kao i Hrvatska te su zajedno s Austrijom, Slovenijom, Mađarskom i Slovačkom pripremili zajednički dokument u kojem se daje informacija o problemima poljoprivrednika uzrokovanima iznimno niskim temperaturama za ovo doba godine.

Od ostalih tema ističe se izvješće Europske komisije u vezi dobrobiti životinja, te planovi uspostave EU platforme o dobrobiti životinja. Hrvatska podržava i predložene ciljeve i aktivnosti platforme koja će imati savjetodavni karakter.

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL


Tagovi

Ministar poljoprivrede Davor Romić Sastanak Vijeća ministara Staklenički plinovi Poljoprivreda i klima


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]