Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sredstva za zaštitu bilja
  • 12.01.2015. 17:45

Rok za polaganje ispita korisnicima pesticida!

Sredstva koja nisu registrirana u Republici Hrvatskoj profesionalni, kao niti amaterski korisnici ne smiju posjedovati, čuvati ili primjenjivati.

  • 20.096
  • 1.411
  • 0

Stupanjem na snagu Zakona o održivoj uporabi pesticida, profesionalni korisnici i distributeri sredstava za zaštitu bilja dužni su posjedovati odgovarajuća znanja o njihovoj primjeni, što dokazuju potvrdom o položenom ispitu. Pohađanje izobrazbe nije obvezujuće, već samo polaganje ispita, a po uspješno položenom ispitu izdaje se iskaznica na razdoblje od 5 godina. Svi obveznici izobrazbe moraju položiti navedeni ispit najkasnije do 26. studenoga 2015. godine i ukoliko to ne učine, neće biti u mogućnosti kupovati sredstva za zaštitu namijenjena profesionalnim korisnicima.

Navedene se aktivnosti provode sa ciljem postizanja održive uporabe pesticida temeljem Nacionalnog akcijskog plana za postizanje održive uporabe pesticida, usvojenog 2013. godine.

Profesionalni korisnik je osoba koja koristi pesticide namijenjene profesionalnim korisnicima u okviru obavljanja svojih profesionalnih aktivnosti (to su sredstva za zaštitu bilja za koje su rješenjem o registraciji kao dopuštena mjesta prodaje navedene poljoprivredne ljekarne - specijalizirane prodavaonice ili je rješenjem o registraciji navedeno da je sredstvo za zaštitu bilja namijenjeno profesionalnim korisnicima).

Neprofesionalni pak korisnici, odnosno hobisti i amateri, nisu obveznici polaganja ispita te će pesticide koji su namijenjeni za neprofesionalnu primjenu i dalje moći slobodno kupovati i primjenjivati. Svi uvjeti kupnje sredstava za zaštitu definirani su Zakonom o održivoj uporabi pesticida.

Puštanje u prodaju sredstava za zaštitu

Za puštanje sredstva u prodaju na tržištu, ono mora biti registrirano pri Ministarstvu poljoprivrede te razvrstano, pakirano, označeno i opremljeno etiketom s propisanim podatcima i uputom za uporabu, a distributer sredstava pak mora imati sjedište u Hrvatskoj. Zahtjev za registracijom sredstva podnosi se Ministarstvu poljoprivrede. Sva registrirana sredstva za zaštitu bilja upisana su elektroničku evidenciju FIS, odnosno Fitosanitarni informacijski sustav pri Ministarstvu.

Sredstva koja nisu registrirana u Republici Hrvatskoj - profesionalni, kao niti amaterski korisnici ne smiju posjedovati, čuvati ili primjenjivati, a ambalažu su profesionalni korisnici dužni skladištiti i čuvati do predaje ovlaštenoj osobi sukladno propisu koji uređuje gospodarenje otpadom.

I proizvođač sredstva i posjednik dužni su zbrinuti praznu ambalažu i ostatke sredstava na siguran način za zdravlje i okoliš, što definiraju propisi o otpadu. Prazna se ambalaža ne smije korisititi u druge svrhe, stoga je i pretakanje drugog sredstva nedozvoljeno.

Priručnik za sigurno rukovanje sredstvima za zaštitu

Neadekvatna primjena sredstava za zaštitu bilja može uzrokovati brojne tegobe, među kojima je i trovanje, a simptomi se mogu javiti nakon nekoliko minuta ili sati, ovisno o aktivnoj tvari, stoga je edukacija o pravilnoj primjeni i zbrinjavanju sredstava za zaštitu nužna. Tako se i svi simboli i oznake koje upozoravaju korisnika na opasnost korištenja pojedinog sredstva za zaštitu bilja moraju se nalaziti na njezinoj etiketi.

Kako bi olakšali primjenu te smanjili potencijalne nepoželjne pojave u okolišu i mogućnost štetnog djelovanja na zdravlje ljudi te pojasnili nastale promjene u primjeni sredstava za zaštitu bilja, Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatski centar za poljoprivredu, hranu i selo izdali su Priručnik za sigurno rukovanje sredstvima za zaštitu.


Dokumenti


Tagovi

Zakon o održivoj uporabi pesticida Nacionalni plan za postizanje održive uporabe pesticida Profesionalni korisnik pesticida Neprofesionalni korisnik pesticida Pesticidi Ministarstvo poljoprivrede Fitosanitarni informacijski sustav Zbrinjavanje amba


Autorica

Marina Bošnjak

Više [+]

Marina je urednica na AgroKlubu, specijalizirana za AgroBaze. Diplomirani je magistar agronomije te volonter Francuske Alijanse Osijek i Emmaüs zajednice Francuska.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

20.03.2024. posađen prvi dio krumpira za sezonu 2024.