Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dan roda
  • 25.08.2022. 13:30

Rode su ugrožena vrsta, a opstanak im ovisi o načinu života na selu

Najviše su ugrožene promjenama staništa do kojih dolazi zbog modernizacije poljoprivrede, isušivanja vlažnih područja, prenamjene pašnjaka ili njihovog napuštanja te prekomjerne upotrebe pesticida, upozoravaju iz Zelenog prstena

Foto: Zeleni prsten
  • 520
  • 52
  • 0

S najviše roda u Hrvatskoj mogu se pohvaliti Zagrebačka i Sisačko-moslavačka županija. Samo u Zagrebačkoj gnijezdi se oko 250 parova bijele rode. Upravo ovim pticama posvećen je i 24. kolovoza. 

"Njihov broj je proteklih godina približno isti. Ono što primjećujemo je da ima manje gnijezda na kućama, a više na stupovima. Neki od razloga su zamjena krovišta i preseljenje gnijezda na obližnji stup od elektre, propadanje starih kuća, vremenske nepogode i slično", kažu nam iz Javne ustanove Zeleni prsten Zagrebačke županije koja će u suradnji s Turističkom zajednicom općine Pisarovina te udrugom Zdenčina 1562 obilježiti Dan roda tradicionalnom biciklijadom "Put bijele rode'" u nedjelju, 18. rujna s početkom u 14 sati. 

Sudionici će se okupiti na Trgu Stjepana Radića 1, kod Društvenog centra Zdenčina dok je cilj u Zavičajnom muzeju Donja Kupčina. Na taj će način biciklijada spojiti Donju Zdenčinu i Donju Kupčinu, dva sela s najvećim brojem roda u Zagrebačkoj županiji. 

"Dok bijele rode putuju prema jugu, mi obilježavamo njihov dan, s ciljem jačanja svijesti o važnosti zaštite bijele rode te upozoravanja na opadanje njihovog broja zbog nestanka prirodnih staništa", poručili su iz Zelenog prstena. Kako kažu, one su dio identiteta hrvatskog sela i pokazatelj da živimo u zdravom okolišu. "Hrvatska je svojom bioraznolikošću jedna od najbogatijih zemalja Europe. Naša je obaveza sačuvati to bogatstvo za buduće generaci", poručuju iz Zelenog prstena. 

O čemu ovisi opstanak roda?

Ističu kako je ova vrsta ugrožena vrsta, a njen opstanak uvelike ovisi i o našem načinu života na selu. Ova ptica preferira vlažne livade i poljoprivredna zemljišta koja se koriste na tradicionalan način jer na njima pronalazi najviše hrane za sebe. 

Hrane se vodozemcima, gmazovima, ribama, glodavcima, velikim kukcima, onime što može uloviti. "U Hrvatskoj su najviše ugrožene promjenama staništa do kojih dolazi zbog modernizacije poljoprivrede, isušivanja vlažnih područja, prenamjene pašnjaka ili njihovog napuštanja te prekomjerne upotrebe pesticida. Sačuvajmo rode, vrlo su korisne! Na ekološki način, besplatno, uništavaju ogroman broj glodavaca", navodi se u priopćenju Zelenog prstena kojega potpisuje ravnateljica dr.sc. Tatjana Masten Milek

Zagrebačka i Sisačko-moslavačka županija imaju najviše roda

Broj roda u Hrvatskoj u blagom je silaznom trendu, dodaju, koji još uvijek nije zabrinjavajući. No, konkretnih podataka za ostatak Hrvatske nemaju pa ne mogu navesti koliki je pad brojnosti u zadnjim godinama. 

S obzirom na veliku sušu, pitali smo ih kako rode to podnose.

"Najveća količina vode potrebna im je tijekom faze othranjivanja mladunaca jer tada moraju donositi vodu ptićima u gnijezdo, ne samo za piće nego i za rashlađivanje. Ovogodišnja suša u tom periodu još nije bila ekstremna, a sada već sve rode koje su uspješno izletjele, ne bi trebale imati problema s pronalaskom vode", odgovaraju iz Zelenog prstena. 

Prijavite se za biciklijadu

Zanimljivo je kako bijela roda nema pjevalo kao ostale ptice, stoga ne pjeva već klepeće odnosno udara gornjim kljunom o donji, a ptica pri tome zabacuje glavu i vrat prema leđima. Klepetanje je različito u različitim situacijama, pa je tako sporije prilikom udvaranja, a kratko u slučaju upozoravanja na opasnost, pišu na stranicama zagrebačkog ZOO vrta. 

Kada krene vrijeme migracije, okupljaju se u velike grupe koje mogu brojati od 100 do 1000 jedinki. 

Njihov dan obilježava se 24. kolovoza 

Bijele rode mogu narasti do 102 centimetra, teške su od 2,75 do 4,4 kilograma, a mogu se pohvaliti rasponom krila od 155 do 165 centimetara. 

Monogamna su vrsta i ako jedna roda izgubi svoga partnera, ostaje sama tijekom cijele gnijezdeće sezone.

Inače, tradicionalna biciklijada "Put bijele rode" vozi se u dužini od 17 kilometara, objašnjavaju, a sama staza je, navode, praznik za oči i uši, dušu i tijelo. Prijave za navedenu biciklijadu primaju se do 8. rujna do 12 sati na mail tzpisarovina@pisarovina.hr. Prvih 100 prijavljenih sudionika dobiva poklon pakete s majicama i platnenim vrećicama, ručak te besplatni razgled Zavičajnog muzeja Donja Kupčina. Za sudionike biciklijade bit će organiziran prijevoz bicikala i biciklista iz Pisarovine do starta. 

Pogledajte i video o tajanstvenom životu ovih ptica:

 


Tagovi

Bijela roda Zagrebačka županija Rode Sava


Autorica

Ivana Barišić

Više [+]

Prije nego je upisala pravo, počela se baviti novinarstvom. I u njemu ostala. Pisala je za Večernji list, Poslovni dnevnik i Tportal, a televizijsko iskustvo stekla je na RTL-u. Kada ne piše, vozi bicikl, romobil ili skija :)