Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Osječka robna burza
  • 10.01.2014. 09:00

Robna burza pod budnim okom poljoprivrednika

Prva agroburza i dalje u dijelu javnosti nailazi na sumnjičavost

Foto: freepik.com
  • 863
  • 79
  • 0

Utemeljenje prve hrvatske burze poljoprivrednih proizvoda - Burze Agro Osijek, uz inicijatore, čvrsto je podržao jedino Zvonko Pipić, dok su predstavnici banaka, s održane osnivačke skupštine izostali. I brojni poljoprivrednici su osnutak Burze Agro Osijek, dočekali sa određenom dozom skepticizma. Nakon najavljenih ambicioznih planova, cijeli projekt je iz medija netragom nestao. Glas Slavonije ipak navodi kako Novak demantira svaku sumnju u daljnji put Burze, a navodno je Burza sredinom prosinca i registrirana pod nazivom Osječka robna burza (ORB). Potpisano je i više od 190 pristupnica, a njihovi nositelji imaju 170.000 tona robe, dok su potpisani i ugovori za sveukupno 60.000 tona pšenice i kukuruza koji će ići za Austriju i Sloveniju.

Ivan Novak, osnivač burze, za Glas Slavonije je komentirao "Naši ljudi moraju shvatiti da je burza neizbježnost, da smo mi pupčana vrpca marketingu pšenice, kukuruza. Sada se već otkupljuje pšenica za 2014. Tko nam proda pšenicu, sklapa ugovor o fiduciji parcele, a cijena je pšenice trenutačno 1,15 kn/kg. Burza je za ovu jesen ponudila otkup kukuruza, za koji smo ponudili 145, a Žitozajednica 105 eura po toni." I dok rijetki čvrsto vjeruju u projekt, drugi izražavaju sumnju u njegovu budućnost i ozbiljnost. Novi/stari predsjednik HPK Matija Brlošić ne stoji iza projekta, iako je početnoj sjednici prisustvovao.

Mnogi poljoprivrednici smatraju kako bi burza imala puno veći odaziv kada bi iza nje stalo Ministarstvo poljoprivrede, i to u organizacijskom i stručnom smislu. Iako je ministar Jakovina stava da se država ne treba miješati, mnogi misle kako je baš to karika koja nedostaje.

Foto: freepik.com


Tagovi

ORB Osječka robna burza Zvonko Pipić Matija Brlošić Ivan Novak Otkupna cijena

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs