Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Skupština OPGH Život
  • 22.02.2022. 11:30
  • Sisačko-moslavačka, Popovača

Robert Hadžić novi je predsjednik Udruge OPG-a Hrvatske Život

Obiteljska poljoprivredna gospodarstva moraju biti temelj hrvatske poljoprivrede te je ključna njihova uloga, bilo to u agraru ili ruralnom razvoju, kazao je novi predsjednik Udruge.

Foto: Igor Kralj/PIXSELL
  • 894
  • 330
  • 0

Na izbornoj Skupštini udruge OPG-a Hrvatske Život, održanoj u Popovači, voćar Robert Hadžić izabran je za predsjednika iste. Za potpredsjednike imenovani su mladi poljoprivrednik Josip Majetić iz Požeštine i Zvonko Pipić iz Virovitičko-podravke županije dok je novi tajnik Udruge njezin bivši potpredsjednik Slavimir Brkić iz Garešnice, inače eko proizvođač žitarica.

"Obiteljska poljoprivredna gospodarstva moraju biti temelj hrvatske poljoprivrede te je ključna njihova uloga, bilo to u agraru ili ruralnom razvoju, posebno sada u svjetlu demografskog pitanja", kazao je novi predsjednik.

Partnerski odnos s drugim udrugama 

Inače, Udruga, koja je osnovana 2014. godine, a bila je nekoliko godina glasan zastupnik prava i interesa prije svega malih i srednjih poljoprivrednih gospodarstva, godinu dana nije imala vodstvo, nakon što su posljednji predsjednik i tajnik podnijeli ostavke, te joj je prijetilo gašenje jer dvije godine nisu održali skupštinu, o čemu smo već pisali.

Hadžić ističe da vođeni interesom, prije svega mladih poljoprivrednika, žele nastaviti s njezinim radom. Osim toga, drži da je ključno vratiti povjerenje brojnih OPG-a u njihovu udrugu, kao i kroz novi dijalog s ostalim udrugama, ali i Hrvatskom poljoprivrednom komorom i Ministarstvom poljoprivrede, s kojim žele imati partnerski odnos.

Prema njegovim riječima, tu je i nastavak rada unutar svjetskog udruženja poljoprivrednika, Via campesine, čiji je član udruga OPGH Život. Na domaćem polju, drži da su to sva ona otvorena pitanja koja tište hrvatske poljoprivrednike, kao što je raspolaganje državnim zemljištem. Uz to, on drži da su domaći poljoprivrednici opterećeni više od onih u drugim zemljama EU-a. Primjerice, to se odnosi na cijenu vode, kad se radi o toliko potrebnom navodnjavanju u svjetlu klimatskih promjena ili registraciji objekata za proizvodnju i preradu hrane.

Obnova poljoprivrede na Baniji

Kako se čulo, na skupštini se pokazalo da se može zajednički djelovati, ako se ima jasan i vrijedan cilj za koji se treba boriti. Primjerice, oko akcije prava na domaće sjeme, okupilo se više od sto udruga, ne samo onih iz agrara već i zaštite okoliša i bioraznolokosti, jer sve je to u prirodi povezano i nedjeljivo.

Što se tiče budućeg rada udruge, Hadžić ističe da ona već radi na projektima vezanim za obnovu poljoprivrede na području Banije. Bivšem vodstvu udruge Život, najviše zamjera što su udrugu vodili kao tvrku, posebno se to odnosi na njezine, kako kaže, tzv. 'osnivače'.

On se nada da će i ova pandemija uskoro popustiti pa da će moći obnoviti rad na terenu, kao što su redoviti sastanci članova, jer bez toga, i pored modernih tehnologija, teško se može naprijed.  


Tagovi

Udruga OPG-a Hrvatske Život Izbori Robert Hadžić Predsjednik


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs