Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mehanizacija
  • 01.01.2023. 18:00

Rješenje za korove: Rezač korijena umjesto glifosata i pluga?

Glifosat možda neće biti dostupan u budućnosti u borbi protiv višegodišnjih korova kao što su pirika, čičak ili slak. Postoji li rješenje?

Foto: Depositphotos/sewer12 (ilustracija)
  • 4.294
  • 249
  • 0

Uklanjanje tvrdokornog korova može biti veliki problem, posebno kada se ne koriste glifosat i plug. Rješenje je Rootcutter, rezač korijena i rizoma upornog korova, piše Agrarheute. Radi se o poljoprivrednom stroju koji minimalno narušava život u tlu.

Glifosat možda neće biti dostupan u budućnosti u borbi protiv višegodišnjih korova kao što su pirika, čičak ili slak, iako je odobrenje produženo za još godinu dana. Kako bi se riješio problem, već se testiraju vertikalni rezači korijena.

Rootcutter za višegodišnje korove

Već tri godine radna grupa za fitomedicinu na Sveučilištu u Rostocku istražuje novu strategiju za suzbijanje korova. Projekt je posvećen agroekološkom upravljanju višegodišnjim korovima.

Pametna kontrola korova zahvaljujući modernom sustavu kamera

Oni svoj opstanak osiguravaju skladištenjem rezervnih tvari u podzemnim organima kao što su korijenje i rizomi, koji korovu osiguravaju i prostornu disperziju na obradivim površinama vegetativnom reprodukcijom. Zbog toga ovakve vrste korovskog bilja predstavljaju prijetnju na proizvodnim površinama gdje se ne koriste plugovi i herbicidi koji sadrže glifosat.

Započela ispitivanja

Projekt AC/DC-weeds je započeo ispitivanjem o pojavi korova u korijenu u Saksoniji-Anhalt, Saksoniji, Tiringiji, Brandenburgu i Meklenburg-Zapadnoj Pomeraniji.

Utvrđeni su važni aspekti poput:

  • razmnožavanja podzemnog korijenskog sustava u tlu,
  • smanjeni prinos,
  • smanjena kvaliteta žetve,
  • skupo i dugotrajno rukovanje, narušen izgled područja.


Tagovi

Rootcutter Višegodišnji korov Okopavanje Uništavanje korova Čičak


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]