Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Geografske oznake
  • 28.11.2020. 12:00

EU - Kina: Mi njima vino i sir, oni nama čaj, voće i povrće?

Vijeće EK je usvojilo odluku o zaključenju sporazuma između Europske unije i vlade NR Kine o suradnji i zaštiti geografskih oznaka kako bi se takvi proizvodi zaštitili od imitacija i zlouporabe.

Foto: Vedran Stapić (ilustracija)
  • 132
  • 44
  • 0

Vijeće Europske komisije je usvojilo odluku o zaključenju sporazuma između Europske unije i vlade Narodne Republike Kine o suradnji i zaštiti geografskih oznaka (GO), stoji u priopćenju.

Tako će popis 100 europskih prepoznatljivih poljoprivredno-prehrambenih GO na kojem je 54 vina, 15 žestokih pića, 16 sireva i drugih proizvoda poput Minhenskog piva ili češkog Žatecký hmelja, pršuta iz Parme i drugih, u Kini biti pravno zaštićeni od imitacija i zlouporabe naziv proizvoda.

Na njihovu popisu je odobreno 45 proizvoda koji se odnose na voće, povrće i žitarice, bilo u svježem ili prerađenom stanju - od ningxia riže, preko mung graha i raznih gljiva do goji bobica te čak 28 raznih čajeva. Ipak, na popisu je i meso jaka i koze s Arbasa. 

EU i Kina potpisale povijesni sporazum o zaštiti EU oznaka zemljopisnog podrijetla

Dakle, ovi će proizvodi biti zaštićeni u EU, čime se osigurava međusobno poštivanje najboljeg iz obje poljoprivredne tradicije, a o kojim se točno artiklima radi, provjerite u dokumentima ispod teksta. 

Stupa na snagu početkom iduće godine

"To je prvi put da s Kinom potpisujemo sporazum o uzajamnoj zaštiti zemljopisnih oznaka. Naši će proizvodi biti bolje zaštićeni na kineskom tržištu u odnosu na slične koji nemaju podrijetlo navedeno pomoću njih", izjavio je Peter Altmaier, savezni ministar za ekonomska pitanja i energiju Njemačke te predsjednik Trgovinskog vijeća. Dodao je da će to pomoći europskom izvozu u Kinu i ojačati njihovu tržišnu poziciju.

Nakon suglasnosti Europskog parlamenta 11. studenoga 2020. i odluke koja je usvojena u Vijeću, sporazum bi mogao stupiti na snagu početkom 2021. godine.

Osim toga, u roku od četiri godine, opseg sporazuma proširit će se na dodatnih 175 artikala s GO, s obje strane. On također uključuje mehanizam za njihovo dodavanje na listu. 

Kina uvozi velik broj zaštićenih proizvoda iz EU

Inače, suradnja između EU i Kine na području ovih oznaka započela je 2006. godine, a rezultirala je prvom serijom od 10 proizvoda zaštićenih sa svake strane šest godina kasnije.

Proizvodi s oznakom zemljopisnog podrijetla postižu dvostruko veću prodajnu vrijednost

Kina je 2019. bila treće najveće odredište za poljoprivredno-prehrambene proizvode EU-a, vrijedno 14,5 milijardi eura. Također je drugo najveće za izvoz EU onih zaštićenih geografskim oznakama, čineći 9% vrijednosti, uključujući vina, žestoka pića i ostale poljoprivredno-prehrambene proizvode.

U vrijednosnom smislu, to je tržište vrijedno oko 74,8 milijardi eura, ili 6,8% hrane i pića, a izvoz vrijedan 16,9 mlrd. € čini 15,4% cjelokupnog izvoza hrane i pića u EU.


Dokumenti


Tagovi

Europska unija Kina Sporazum Zaštićene oznake Oznake podrijetla


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?