Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nizozemska
  • 06.01.2019. 12:00

Rien: Proizvođači su necijenjeni, godinama su na dnu lanca opskrbe. To se mora mijenjati!

Volimo misliti da je u Nizozemskoj sređenija situacija, no problema s otkupljivačima, prekupcima i trgovcima imaju i Nizozemci.

Foto: Bigstockphoto/ahavelaar
  • 315
  • 68
  • 0

Premda obično o Nizozemskoj čitamo kao o primjeru koji bi trebala pratiti Hrvatska, situacija u poljoprivredi, čini se, ipak nije daleko od onoga na što upozoravamo i na domaćem terenu. Naime, kako piše freshplaza, Veraart Agri iz Oud-Vossemeera u Nizozemskoj već godinama aktivno sudjeluje u izvozu industrijskog povrća. Vlasnik Rien Veraart započeo je s radom 1995. godine, a godinu dana kasnije otvorio je vlastitu podružnicu u Podivinu, u Češkoj Republici. Ipak, Nizozemac se još uvijek osjeća više kao poljoprivrednik nego trgovac.

"Zabrinjavajuće je što su uzgajivači necijenjeni. Godinama su na dnu lanca opskrbe. Trgovci se uopće ne osjećaju loše zbog uvjeta plaćanja od 180 dana, a prozvođači ostaju kratkih rukava. Jako sam zabrinut zbog toga. Mnogi stariji poljoprivrednici suočavaju se s preuzimanjem, ali je nemoguće da mlađe generacije preuzmu farmu u svim slučajevima”, kaže Rien.

Postignut dogovor o suzbijanju nepoštene trgovačke prakse koji štiti sve poljoprivrednike EU!

Kako dodaje, kada se radi bilanca, u poljoprivredi se ne uzimaju u obzir troškovi za zemljište i rad. "To je nevjerojatno. Znam puno poljoprivrednika koji rade više od 80 sati tjedno. Po mom mišljenju, one bi trebale biti pravedno kompenzirane. U Kanadi, na primjer, rade s osnovnom cijenom-plus. Nešto slično trebalo bi provesti i u Nizozemskoj", smatra Rien. 

Naravno, naglašava, poljoprivrednici također rade s određenim poduzetničkim rizikom. "Međutim, ugovori potpisani u Nizozemskoj za krumpir i luk gotovo da i nemaju marže za poljoprivrednike. Kada vidim marže koje se često koriste za trgovinu, mislim da bi poljoprivrednici definitivno mogli zarađivati više. Mislim da bi ovo trebalo privući više pozornosti”, zaključuje Rien.


Tagovi

Nizozemska Poljoprivrednici Trgovci Otkup Plaćanje


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]