Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja gnojiva
  • 23.10.2022. 18:00

Revolucija u industriji gnojiva: Indija proizvodi nano ureu

U Indiji su pokrenuli i kampanju "Jedna nacija, jedno gnojivo". Žele da ono bude dostupno svima

Foto: Depositphotos/Leonid_Eremeychuk (ilustracija)
  • 670
  • 110
  • 0

Indijski premijer Narendra Modi je u svom govoru na otvaranju dvodnevne Nacionalne agro-konferencije i izložbe najavio dvije nacionalne reforme vezane uz gnojiva. Otkrio je da se ubrzano kreću ka samodostatnosti tekućomm nano-ureom, a druga je da će se u čitavoj zemlji proizvoditi i distribuirati kvalitetno gnojivo pod jedinstvenom robnom markom, piše Careerindia.

Više gnojiva uz manje troškove

"Nano urea je medij za proizvodnju više gnojiva uz manje troškove. Vreća puna uree sada se može zamijeniti jednom bocom nano uree. Troškovi transporta će se značajno smanjiti", naveo je Modi dodajući da pokreću industrijsku proizvodnju tog sredstva.  

Nano-gnojiva se razvijaju pomoću mehaničkih i biokemijskih procesa. Odnosno, materijali se mehanički usitnjavaju kako bi se dobile čestice nano veličine, a biokemijske tehnike se koriste za dobivanje učinkovitih formulacija. 

Tvrde da će potrošači dobiti proizvod koji je efikasan i praktičan za upotrebu. 

Sva gnojiva pod jednom markom

Kada je riječ o drugoj reformi, pokrenuta je kampanja "Jedna nacija, jedno gnojivo" koja će poljoprivrednicima omogućiti nabavu kvalitetne robe dostupne svuda. Naime, čak će 2,7 milijuna maloprodajnih objekata biti pretvoreno u trgovine gdje će farmeri moći kupiti gnojiva, obaviti ispitivanje zemljišta i dobiti korisne informacije o uzgoju.

Ovim se potezom želi ujediniti brendove gnojiva u cijeloj zemlji, bez obzira na tvrtku koja ih proizvodi. Vlada obvezuje proizvođače da promoviraju svoju robu pod markom "Bharat". Time žele smanjiti prijevoz među državama. 

Očekuje se da će reforme vezane uz ovaj važan poljoprivredni input smanjiti i količine i troškove u proizvodnji.


Tagovi

Indija Urea Nano urea Gnojivo Kampanja


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]