Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vodeni val
  • 08.08.2023. 09:00
  • Koprivničko-križevačka, Drnje

Rekordni vodostaj Drave kod Botova: Mještani evakuirali stoku, grade se zečji nasipi

Najviše je ugroženo područje općine Drnje u Koprivničko-križevačkoj županiji, napominju iz Hrvatskih voda

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
  • 688
  • 88
  • 0

Borba s nabujalim rijekama i dalje traje. 

Kako su objavile Hrvatske vode, zbog visokih vodostaja izvanredno stanje je na Dravi kod Botova, potom Mura – Mursko Središće, Goričan te Sava – Rugvica, Ustava Prevlaka, Dubrovčak. 

Izvanredne mjere provode se na Dravi u  Novom Virju Skela i OK Lonja-Strug - Ustava Prevlaka te Retencija Žutica –CS Rožec. 

Najteže je u Podravini, između Drnja i Hlebina, gdje je nasip na nekoliko mjesta počeo propuštati, a ljudima kod Koprivnice jučer je stigao i prvi državni SMS upozorenja. 

Kako piše e-podravina, jezero Šoderica i dalje raste, a mještani grade nasipe da se obrane. Kažu i da je jedna od prvih na udaru Drave bila kuća Ive Krčmara, koji je morao evakuirati svoju stoku

"Voda je došla u dvorište, još je malo narasla. Propalo mi je još bala, ali dobro je, nije došla do kuće", rekao je za ovaj portal.

Prema podacima Hrvatskih voda, protok rijeke u Botovu (profil nekih 10-ak kilometara nizvodno od utoka Mure u Dravu) iznosio je u ponedjeljak iznimno visokih 2.500 m3/s, što odgovara vodostaju od +607 cm. To je, naveli su, na tom području novi rekordni vodostaj viši za 20 cm u odnosu na dosadašnji iz 2014. godine, s tim da se očekuje daljnji porast.

Trenutno je najviše ugroženo područje općine Drnje u Koprivničko-križevačkoj županiji.

Napominju i da se s obzirom na stanje zapunjenosti dravskih akumulacija očekuje da visoki vodostaji rijeka Mure i Drave potraju još dan, dva. 


Tagovi

Vodeni val Poplave Evakuirana stoka Općina Drnje Nabujala drava Nabujala Mura Rekordni vodostaj


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).