Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijene
  • 06.09.2013.

Rekordna proizvodnja žitarica - padaju cijene hrane

Spustio se FAO-ov indeks, cijene hrane padaju

Foto: RGBStock.com
  • 1.114
  • 128
  • 0

Banka.hr. prenosi kako je Agencija Ujedinjenih naroda za hranu FAO prognozirala rekordnu proizvodnju žitarica u ovoj godini, a cijene hrane spustile su se u kolovozu 2013. na najnižu razinu u više od godinu dana.

FAO-ov indeks koji mjeri promjene cijena košarice prehrambenih proizvoda spustio se u kolovozu za 1,9 posto, u usporedbi s prethodnim mjesecom, na prosječnih 201,8 bodova, što je njegova najniža razina od lipnja 2012. Još je izrazitiji njegov pad na godišnjoj razini, a iznosi 5,1 posto, izračunali su u FAO-u. Košarica prehrambenih proizvoda uključuje žitarice, meso, mlijeko i mliječne proizvode, šećer i ulja i masnoće.

Najviše su u prošlom mjesecu pojeftinile žitarice, za čak 7,2 posto u odnosu prema prethodnom mjesecu, uz pad odgovarajućeg indeksa na 210,9 bodova. Na godišnjoj razini to je pad cijena za čak 19 posto. Kako smo i najavili, nagli pad cijena žitarica odražava očekivanja o snažnom povećanju proizvodnje u ovoj godini, posebno kukuruza.

Proizvodnja pšenice veća za 7,6 posto

Odvojeno je FAO, zbog većeg uroda kukuruza u Argentini i boljih prognoza za EU i Ukrajinu blago naviše revidirao prognozu proizvodnje žitarica u ovoj godini, na rekordnih 2,492 milijuna tona, što je za 0,5 posto više no što je prognozirao u srpnju. Ujedno bi to značilo povećanje za 7,7 posto u odnosu prema prošloj godini.

Pritom bi se proizvodnja žitarica krupnih zrna, uključujući kukuruz, trebala povećati za 10,5 posto, na 1.285 milijuna tona, a proizvodnja pšenice za 7,6 posto, na 710 milijuna tona, izračunali su u FAO-u.

Cijene ulja i masnoća spustile su se za tri posto u odnosu prema prethodnom mjesecu, uz pad odgovarajućeg indeksa na prosječnih 185,5 bodova. To je njegov treći uzastopni mjesečni pad.

Poskupljenje mlijeka i mesa

Mlijeko i mliječni proizvodi poskupjeli su pak za 1,2 posto u odnosu prema prethodnom mjesecu. Odgovarajući indeks prosječno je iznosio 239,1 bod, što je povišenje cijena na godišnjoj razini od čak 37 posto. U FAO-u napominju da su poskupjeli svi proizvodi osim maslaca, zbog ograničenog izvoza. Meso i mesne prerađevine također su poskupjeli u odnosu prema prethodnom mjesecu, za 1,3 posto. Prosječna vrijednost indeksa iznosila je 175 bodova.

Foto: RGBStock.com


Povezane biljne vrste

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Cijene Hrana Mlijeko Ulje Meso Pšenica Kukuruz Žitarice Povećana proizvodnja


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije