Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Održivi razvoj
  • 25.09.2015. 14:40

Rekorderi u energetskim projektima!

Trenutno se u Virovitičko-podravskoj županiji gradi pet OIE elektrana, a do sredine 2016. godine snaga obnovljive energije iz prirodnih izvora iznosit će 6 megavata.

  • 338
  • 18
  • 0

Kako je u novije vrijeme sve snažniji naglasak na održivom razvoju, zaštiti okoliša i korištenju obnovljivih izvora energije, tako i Virovitičko-podravska županija, kao i gospodarski subjekti na području županije, nastavlja ulaganje u energetsku učinkovitost. Uz postojeće elektrane u Crncu i Orahovici, trenutno su, na području županije, u tijeku radovi na čak pet elektrana iz obnovljivih izvora energije.

Već krajem idućeg mjeseca očekuje se završetak radova na jedinstvenoj visećoj solarnoj elektrani u Hrvatskoj koja je spojila obnovljive izvore energije, poljoprivredu i edukaciju. Energija proizvedena u elektrani jačine 500 kilovata bit će upotrijebljena za sustav kojim će se poljoprivredno zemljište od 2,5 hektara navodnjavati, a sav višak proizvedene energije koristit će se za osnovne i srednje škole u županiji. Svi strojevi potrebni za obradu te površine bit će na električni pogon, a stanice za punjenje bit će postavljene na samoj parceli i također će koristiti solarnu energiju.

Važnost obnovljivih izvora energije

Krajem ove godine kreće s radom i elektrana 500 kilovata snage u Voćinu. Riječ o kongeneracijskom postrojenju za proizvodnju električne i toplinske energije na šumsku biomasu, a tijekom 2016. godine planiran je završetak radova i početak proizvodnje tri elektrane - na šumsku biomasu u Voćinu, drvnu biomasu u Virovitici te bioplinska elektrana u Slatini.

Uz elektrane čija ukupna vrijednost iznosi oko 160 milijuna kuna, u Virovitičko-podravskoj županiji kreće i 10 milijuna kuna vrijedan projekt postavljanja solarnih ploča na krovove devet škola u županiji ukupne snage 750 kilovat, a u planu je i izgradnja 200 solarnih sušnica duhana u vrijednosti od 7 milijuna kuna. Do sredine iduće godine, snaga obnovljive energije iz prirodnih izvora na području Virovitičko-podravske županije iznosit će 6 megavata.

Rekorder u energetskim projektima

U ovoj županiji su preko svoje Agencije za regionalni razvoj VIDRA vrlo aktivni po pitanju energetskih projekata, što potvrđuje i podatak da je od ukupnog iznosa koji je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost odobrio za sufinanciranje energetske obnove nestambenih zgrada, u tu županiju stigla petina sredstava. Riječ je o 18,1 milijun kuna od ukupno odobrenih 85 milijuna kuna, po čemu je rekorder u Hrvatskoj. Na tom im je natječaju odobreno sufinanciranje 17 od 22 prijavljena projekta, kojima će se obnavljati fasade, krovišta, stolarija na školama, domovima zdravlja, vrtićima.

Nakon realizacije tih projekata očekuju se godišnje uštede od oko dva do tri milijuna kuna. Planirani projekti iz alternativnih izvora energije na području Virovitičko-podravske županije, zasigurno će poboljšati kvotu koju Hrvatska mora ispuniti u procesu korištenja obnovljivih izvora energije do 2020. godine, ali što je još važnije, doprinijet će razvoju lokalnog gospodarstva kroz otvaranje novih radnih mjesta i zapošljavanje velikog broja kooperanata.

U dvije godine realizirali sedam elektrana

"Uz brojne druge projekte energetske učinkovitosti koje provodimo na području Virovitičko-podravske županije, u samo dvije godine također smo uspjeli realizirati i sedam elektrana koristeći alternativne izvore energije. Tako, na primjer, naši gospodarstvenici, škole i druge institucije više nisu samo potrošači, već tu proizvedenu energiju mogu dalje prodavati, čime značajno smanjuju svoje troškove, a sredstva mogu usmjeriti na nove investicije i daljnji razvoj.

Ovakvi projekti su iznimno bitni za Slavoniju, ali i za cijelu Hrvatsku, a zahvaljujući odličnoj suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, županijskom Agencijom za regionalni razvoj VIDRA i privatnim investitorima koji su prepoznali potencijal u našoj županiji, svakako ćemo nastaviti ulagati i koristiti obnovljive izvore energije na inovativan način", ističe virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić.

Tekst i foto: Ivan Šemper


Fotoprilog


Tagovi

Zelena županija Virovitičko-podravska županija Održivi razvoj Viseća solarna elektrana Solarna energija Vidra Solarne ploče Drvna biomasa Fond za zaštitu okoliša Tomislav Tolušić


Partner

Virovitičko-podravska županija

Trg Ljudevita Patačića 1, 33000 Virovitica, Hrvatska
tel: +385 (0) 33 638 140, e-mail: ured.zupana@vpz.hr web: http://www.vpz.com.hr