Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Označavanje prozvoda
  • 15.11.2013. 08:44

Registracija oznake poljoprivrednih proizvoda

Registracija poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda oznakom izvornosti, oznakom zemljopisnog podrijetla te oznakom tradicionalnog specijaliteta

  • 369
  • 30
  • 0

Registracija naziva poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda oznakom izvornosti, oznakom zemljopisnog podrijetla te oznakom zajamčeno tradicionalnog specijaliteta jedan je od oblika intelektualnog vlasništva i osigurava zaštitu proizvoda od zlouporabe i neovlaštenog korištenja - što ima veliki značaj za proizvođače, navode iz HGK.

Svi registrirani nazivi koji se nalaze u EU bazi podataka tzv. DOOR-u, zaštićeni su sukladno Uredbi Europskog parlamenta i Vijeća, a sukladno obvezi Republike Hrvatske da s danom stupanja u EU osigura zaštitu, proizvodi registriranih naziva bit će podložni i službenim kontrolama. Iz HGK podsjećaju kako se kao takvi ne mogu neovlašteno koristiti ukoliko ne udovoljavaju odredbama propisa koji uređuju područje registracije i zaštite naziva.

Tijelo odgovorno za funkcioniranje sustava registracije i zaštite poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda je Ministarstvo poljoprivrede. Ove oznake ujedno trebaju biti i garancija potrošačima da se radi o proizvodima kojima je priznata i zaštićena posebnost uvjetovana karakteristikama područja iz kojeg potječu, ljudskim faktorom, kao i tradicionalnim metodama proizvodnje.

Uspostava učinkovitog sustava službenih kontrola ovih proizvoda, u fazi proizvodnje ali na tržištu, obveza je svih država članica, a isti je pod kontrolom i europske inspekcije, Ureda za hranu i veterinarstvo. Do sada je na razini EU pod oznakom izvornosti registrirano 573 proizvoda, pod oznakom zemljopisnog podrijetla 565 proizvoda, a pod oznakom zajamčeno tradicionalnog specijaliteta 40 njih. Sveukupan broj proizvoda je 1178, a 278 njih je u postupku registracije.


Tagovi

Registracija Poljoprivredni proizvod DOOR Oznaka izvornosti Oznaka zemljopisnog podrijetla

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.