Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Intervju
  • 06.01.2014. 18:15

Red, rad i odgovornost u Ministarstvu poljoprivrede

Poticaji, katastrofalno stanje u mljekarskom sektoru, nekonkurentnost proizvodnje, zaduživanje stočara. Sve su to problemi hrvatske poljoprivrede, a što o tome kaže ministar Jakovina?

Foto: Novi list, D. Kovačević
  • 1.198
  • 187
  • 0

"Ne može biti popularan netko tko radi na važnim reformama i ispravlja sve ono što je krivo rađeno u posljednjih 10-ak godina". Riječi su to ministra Tihomira Jakovine koji je ove nedjelje gostovao u prvoj ovogodišnjoj emisiji Plodovi zemlje, a ankete koje su pokazale da je baš on najomraženiji političar, pobio je tvrdnjom kako je ipak preuzeo jedan od najsloženijih resora u Vladi i kako ne očekuje popularnost. Istaknuo je kako njegov cilj nije biti ministar simpatičnosti, već zaustaviti negativne trendove hrvatske poljoprivrede. Ipak, neobično je što je baš za njegovog mandata cijeli poljoprivredni sektor vrtoglavo krenuo putem prema dolje.

Na pitanje kako je moguće da su u mljekarskom sektoru od 2003. do danas, čak 48.000 proizvođača mlijeka nestala iz proizvodnje, ministar je odgovorio kako negativni trendovi nisu vezani samo za Hrvatsku i traju puno duže od njegovog mandata, a u zemljama EU se, nakon mljekarske krize, 300.000 poljoprivrednika prestalo baviti mljekarstvom. Iako odgovornost ne odbacuje, smatra da činjenica da smo najveći uvoznik mlijeka u Uniji nije samo njegova krivnja. Skup kapital, prezaduženost, nedovoljna obrazovna struktura i tehnološka opremljenost poljoprivrednika, neadekvatnost reformi, sve je to utjecalo na našu nekonkurentnost i nepripremljenost za EU.

"Zašto u Hrvatskoj nemamo agroburzu?" Iako je ministar Jakovina izrazio potrebu jedne takve organizacije, istaknuo je kako to nije stvar ministarstva. "Inicijativa treba poteći od nekoga iz realnog sektora, a ministarstvo može dati potporu. Sami udruženi poljoprivredni proizvođači moraju raditi na unapređenju trženja svojim proizvodima." S tvrdnjom da otkupljivači zarađuju na poljoprivrednim proizvođačima, nije se složio. Govoreći o strategiji navodnjavanja u Dalmaciji, Jakovina je rekao kako projekt navodnjavanja postoji i da se tu planiraju velika ulaganja.

Jedno od mnogih problema koje muče poljoprivrednike je i konkurentnost. Kako je moguće da cijene uveženih prozvoda u startu ruše domaće proizvode na tržištu? Hrvatski poljoprivrednici nemaju ni manju ni skuplju proizvodnju od, primjerice njemačkih, a opet ne mogu postići ništa. No konkretnih odgovora je, kao i niskih temperatura u siječnju, kronično nedostajalo.

Osvrnuvši se na nepostojeću strategiju maslinarstva, jedno od pitanja je bilo i "Zašto u Hrvatskoj nemamo strategiju koja će pokazati koliko nam nedostaje npr. mesa, mlijeka i drugih proizvoda i usmjeriti proizvodnju u tom smjeru?" Ministar Jakovina je na to rekao kako nije dovoljno samo imati strategiju koja je mrtvo slovo na papiru, već krenuti u realizaciju i stvarne projekte.

Na kraju razgovora, dodao je kako je u svemu važan i pozitivan stav. "Dosta toga negativnog kroz medije daje zbunjenost i pesimizam. Postoje oni manje uspješni, više ili neuspješni. U EU smo ušli potpuno nepripremljeni i mi sada radimo neke stvari koje je trebalo puno prije odraditi", zaključak je ministra Jakovine.

Foto: Novi list, D. Kovačević


Tagovi

Tihomir Jakovina Intervju Plodovi zemlje Mljekarstvo Navodnjavanje Zemljište Poticaji

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]