Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hrvatska poljoprivredna agencija
  • 29.06.2017. 19:00

Razvojem ruralnih područja do uspješnog društva

Završna konferencija "Razvoj ruralnih područja za uspješno društvo" u organizaciji projektnog tima Hrvatske poljoprivredne agencije u sklopu provedbe EU projekta GRASS Croatia od strane Europske komisije, održana je u Hrvatskoj gospodarskoj komori u Bjelovaru.

Foto: HPA
  • 1.082
  • 61
  • 0

Završna konferencija "Razvoj ruralnih područja za uspješno društvo" u organizaciji projektnog tima Hrvatske poljoprivredne agencije u sklopu provedbe EU projekta GRASS Croatia od strane Europske komisije, održana je u Hrvatskoj gospodarskoj komori u Bjelovaru.

Od ulaska Republike Hrvatske u EU do danas, prilagodba standardima Zajedničke poljoprivredne politike nije završen posao te se očekuje od svih relevantnih dionika u svim granama gospodarstva na stalno usavršavanje i dijeljenje najbolje prakse u pripremi i provedbi poticajnih inicijativa kako bismo kao uspješno društvo osigurali dovoljno kvalitetne hrane za sve stanovnike te osigurali dovoljne resurse ta buduće poljoprivrednike.

Edukacija djece o poljoprivredi

Forum je otvorila voditeljica sektora za razvoj stočarstva dr. sc. Maja Dražić, a voditeljica projekta dipl. ing. Vesna Bulić objasnila kako je Hrvatska poljoprivredna agencija dobila EU projekt, koji su bili početni koraci u provođenju projekta te strategije informiranja javnosti o ZPP kroz Gradske farme i Forume koji su se održali u Poreču, Otočcu, Zagrebu, Osijeku i Splitu.

Petra Tudor, dipl. ing. je prenijela svoja iskustva iz snimanja video priloga na temu Zajedničke poljoprivredne politike. Proces pripreme snimanja videa je vrlo kompleksan i zahtjeva predradnje kao što su ideja (što snimiti?), poruka (što prenijeti?) te pronaći odgovarajuće sudionike koji su spremni ma intervju pred kamerom. Petra Tudor je snimila 5 videa: "Održiva proizvodnja domaćeg mlijeka kao uspješan obiteljski posao za uspješno društvo", "Dobrobit životinja, obrazovanje i ulaganje u proizvodnju ključ su uspjeha mladog poljoprivrednika", "Mogućnost jednog OPG-a kroz ekološki uzgoj koza, proizvodnju mliječnih proizvoda, direktnu prodaju, ugostiteljsku ponudu, agroturizam i edukaciju djece", "Od malih nogu uči se o zdravoj prehrani i životu u skladu s prirodom" i "Ekološkim putevima meda i sira".

Sljedeće predavanje je imala Jasna Daud, dipl. ing. čija tema je bila '"Stvaranje sadržaja za buduće poljoprivrednike". "Na mladima svijet ostaje. Bez poljoprivrede mladi neće ostati na selu, a bez mladih na selu nema sela i dugoročnih ulaganja u poljoprivredu. U sklopu ZPP-e u školama djelatnici HPA posjetili su 25 osnovnih škola diljem Hrvatske i predstavili potencijale i mogućnosti za buduće mlade poljoprivrednike. Edukacijom mladih ljudi u gradovima o kvaliteti i procesu proizvodnje poljoprivrednih proizvoda stvara se dugoročno tržište za mlade poljoprivrednike", navela je Jasna Daud.

Mogućnosti EU fondova za mlade

Osim edukacijom djece kroz škole kroz projekt su se održali forumi o mogućnostima EU fondova za mlade poljoprivrednika za one koji su odabrali karijeru u poljoprivredi i gostovanja na sajmovima za djecu i mlade poljoprivrednike o ZPP-i.

Dr. sc. Maja Dražić govorila je o informiranju o Zajedničkoj poljoprivrednoj politici kroz javne događaje. HPA ima dugogodišnje iskustvo u organiziranju javnih događanja u stočarstvu stoga su izložbe, smotre, savjetovanja, radionice, webinari i okrugli stolovi bili su idealna prilika i mjesto za informiranje svih zainteresiranih o ZPP-i.

Konferencija je završila detaljnom analizom project managera Envera Rakovića, dipl. oes. te naučenim lekcijama iz provedbe informativne kampanje GRASS Croatia.

Foto: HPA


Tagovi

Hrvatska poljoprivredna agencija Konferencija Ruralni razvoj


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Slavonski poljoprivrednici danas su traktorima stigli u središte Đakova, ispred Župne crkve Svih Svetih, gotovo na samom korzu. #prosvjed
Uskoro više!
Foto: Željka Rački-Kristić