Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obnovljivi izvori energije
  • 03.06.2017. 15:00

Razvoj naprednih biogoriva umjesto GMO uvoza

Petir se zalaže za veću uporabu biogoriva u prometu, a milijuni tona proteinima bogate hrane koji nastaju kao nusproizvod proizvodnje biogoriva mogu poslužiti kao alternativa uvozu GMO uljarica za stočnu hranu!

Foto: bigstockphoto.com, kelifamily
  • 1.263
  • 75
  • 0

Odbor za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskoga parlamenta u Bruxellesu raspravljao je o izmjeni Direktive o promicanju uporabe energije iz obnovljivih izvora kao dijela "Zimskog energetskog paketa zakona" o tržištu energijom i upravljanju kojeg predlaže Europska komisija.

Taj paket zakona postavit će regulatorni okvir koji treba osigurati veću energetsku neovisnost Unije, postizanje ciljeva Praškog sporazuma, povećati sigurnost investitora i omogućiti jednake uvjete za sve tehnologije bez ugrožavanja klimatskih i energetskih ciljeva.

1 bilijun eura potreban za provedbu Direktive o obnovljivim izvorima energije!

Veća uporaba obnovljivih izvora energije cilj EU

Europska komisija predlaže izmjenu Direktive kako bi se postigla veća uporaba obnovljivih izvora električne energije, čišće grijanje i hlađenje, dekarbonizirani transport te bolja informiranost potrošača.

Direktivom se postavlja zajednički obvezujući cilj na razini EU da udio energije iz obnovljivih izvora u potrošnji do 2030. dosegne najmanje 27% za što je potrebno uložiti više od 1 bilijun eura, od čega za energiju iz obnovljivih izvora u proizvodnji električne energije potrebno je uložiti 254 milijarde eura. Države članice mogu podupirati energiju iz obnovljivih izvora, podložno pravilima o državnim potporama.

Petir: Biogorivo bi trebalo činiti 15% goriva u prometu

Marijana Petir se, kao izvjestiteljica Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj fokusirala na teme koje su važne za europsku poljoprivredu i koje imaju utjecaj na poljoprivrednike, poljoprivrednu proizvodnju i ruralne krajeve s posebnim naglaskom na uštede u emisijama stakleničkih plinova, uporabu biomase te kriterije održivosti za biogoriva i biomasu. Petir je na Odboru za poljoprivredu i ruralni razvoj dobila široku podršku svojih kolega za prijedlog koji je izložila.

Petir smatra kako je potrebno odrediti cilj korištenja obnovljive energije u prometu na europskoj razini s udjelom biogoriva od najmanje 15% dok Komisija u svom prijedlogu nije zadala cilj za sektor prometa.

Uz biogorivo se proizvodi i hrana za životinje

Također, Petir je stava da razinu proizvodnje konvencionalnih biogoriva treba zadržati na 7% konačne bruto potrošnje energije u sektoru prometa na europskoj razini, a ne snižavati na 3,8 % do 2030. godine kako to predlaže Komisija. U ostvarivanju toga cilja zastupnica Petir predlaže da se državama članicama dopusti da taj udio doprinosa u sektoru prometa određuju samostalno u okviru integriranih nacionalnih energetskih i klimatskih planova.

"Sadašnja proizvodnja biogoriva prve generacije dobro je integrirana u poljoprivredu EU. Ona istovremeno nije samo proizvodnja biogoriva već je i proizvodnja hrane za životinje bogate proteinima te stoga može biti alternativa uvozu GMO soje iz Amerike koju EU nažalost uvozi jer je deficitarna s proteinima", naglasila je Petir.

Alternativa uvozu GMO soje

Prema podacima Eurostata manje od 1% poljoprivrednog zemljišta u EU koristi se za proizvodnju bioetanola, dok se oko 2% poljoprivrednog zemljišta koristi za proizvodnju biodizela stoga ta proizvodnja niti na koji način ne ugrožava proizvodnju hrane u EU.

5 milijuna tona proteinima bogate hrane kao nusproizvod

Primjerice, prema podacima Europske udruge proizvođača bioetanola proizvodnja bioetanola EU kao svoj nusproizvod proizvodi 5 milijuna tona proteinima bogate hrane za životinje koja sadrži oko 1,4 milijuna tona suhog proteina. Ta količina danas može zamijeniti više od 3,2 milijuna tona uvezene GMO hrane od soje te štedi približno 4 milijuna tona soje koja bi se treba proizvesti na 1.5 milijuna hektara poljoprivrednoga tla u Europi.

Smanjuje se i uvoz hrane

Kao i u slučaju bioetanola, zbog proizvodnje proteinima bogate hrane koja nastaje kao nusprodukt proizvodnje biodizela smanjen je uvoz hrane proizvedene od uljarica za 10%. Tako se danas od 16 milijuna tona uljane repice proizvodi oko 10 milijuna tona proteinske hrane za životinje.

70% potreba za proteinima u stočnoj hranu uvozimo

Europa danas uvozi oko 70% svojih potreba za proteinima u hrani za životinje i poznato je da se Petir protivi uvozu GMO soje te sjetvi GMO sjemena pa i u pokusne svrhe.

Marijana Petir navodi da je potrebno potaknuti razvoj naprednih biogoriva, a zalaže se da to bude i ambicioznije od prijedloga Komisije koja predlaže 6,8% do 2030. godine, "no to je moguće samo ako postoji sigurnost investitora u povrat njihove investicije".

Foto: bigstockphoto.com, kelifamily


Tagovi

Energija Petir GMO


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs