Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Razbijanje kartela
  • 02.10.2019. 16:30

Razbijen kartel: Coroos i Groupe CECAB kažnjene s 31,6 milijuna eura!

Cilj triju tvrtki koje su sudjelovale u kartelu bio je očuvanje ili jačanje njihove pozicije na tržištu, održavanje ili povećanje prodajnih cijena, smanjenje neizvjesnosti u pogledu budućeg komercijalnog ponašanja te formuliranje i kontroliranje marketinških i trgovinskih uvjeta u njihovu korist!

Foto: Depositphotos/liudmilachernetska@gmail.com
  • 309
  • 25
  • 0

Europska komisija novčano je kaznila Coroos i Groupe CECAB s 31.647.000 eura zbog kršenja pravila EU o zaštiti tržišnog natjecanja. Tvrtka Bonduelle nije kažnjena jer je Komisiji otkrila postojanje kartela.

Komisija je utvrdila da su tri tvrtke sudjelovale više od 13 godina u kartelu za opskrbu određenih vrsta konzerviranog povrća trgovcima na malo i/ili tvrtkama za pružanje usluga hrane u Europskom gospodarskom prostoru (EEA). Tri su kompanije priznale svoju uključenost u kartelu i složile se riješiti slučaj. Cilj triju tvrtki koje su sudjelovale u kartelu bio je očuvanje ili jačanje njihove pozicije na tržištu, održavanje ili povećanje prodajnih cijena, smanjenje neizvjesnosti u pogledu budućeg komercijalnog ponašanja te formuliranje i kontroliranje marketinških i trgovinskih uvjeta u njihovu korist.

Tvrtke dogovarale tržišne udjele i količinske kvote

Kako bi postigle ovaj cilj, tvrtke su postavile cijene, dogovorile tržišne udjele i količinske kvote, alocirale kupce i tržišta, koordinirale odgovore na natječaje i razmjenjivale komercijalno osjetljive podatke.

Povreda je obuhvatila cijeli EEA i trajala od 19. siječnja 2000. do 11. lipnja 2013. za Bonduelle, a do 1. listopada 2013. za Coroos i Groupe CECAB.

Povjerenica Margrethe Vestager, zadužena za politiku tržišnog natjecanja, rekla je: "Europski potrošači trebali bi imati pristup hrani po pristupačnim cijenama. Konkurencija to omogućuje. No, umjesto da se natječu jedni s drugima, Coroos i Groupe CECAB složili su se da će tržište podijeliti među sobom i utvrditi cijene konzerviranog povrća širom Europe. To su činili više od deset godina. Ovi karteli na kraju štete europskim potrošačima i današnjom odlukom tvrtkama šaljemo jasnu poruku da karteli nisu prihvaćeni."

U kontekstu iste istrage, Komisija je pokrenula postupak protiv četvrte tvrtke - Conserve Italia. Conserve Italia nije obuhvaćena ovom odlukom o nagodbi i zbog toga će se istraga nastaviti u skladu sa standardnim postupkom za ovu tvrtku.


Izvori

AgPress


Tagovi

Groupe CECAB Coroos Bonduelle Razbijanje kartela Konzervirano povrće Kazna Europska komisija


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.