Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prosvjedi poljoprivrednika
  • 05.04.2023. 15:00

"Razapeli" ste poljskog seljaka: Opet na ulicama zbog uvoza iz Ukrajine, ministar podnio ostavku

Prosvjedi poljoprivrednika u Poljskoj se ne smiruju. Osjećaju se prevarenim. Od dogovora s ministrom Kowalczym nema ništa. Nisu ugroženi samo ratari

Foto: Twitter/@CwiekaJacek
  • 392
  • 78
  • 0

Poljski poljoprivrednici se ne smiruju. Nastavili su prosvjede nezadovoljni implementacijom nedavnog dogovora s ministrom Henrykom Kowalczym, u vezi kontrole nad uvozom ukrajinskih žitarica i kompanija koje to i dalje rade, piše Farmer. Više od 520 traktora i više od 1.000 ljudi okupili su se u Czerniczynu u blizini Hrubieszówa, nekoliko kilometara od poljsko-ukrajinske granice.

Kako bi pokazali kako se osjećaju, između poljoprivrednih strojeva su razapeli lutku koja predstavlja poljskog seljaka. 

Nezadovoljni su jer od potpisanog dogovora s ministrom nema ništa. Pitaju se u čijem interesu djeluje vlast i zašto nema kontrole. Upozoravaju da problem sve više raste i osjećaju se prevarenima.

Nema ni granične kontrole

Nisu ugroženi samo ratari. Marcin Sobczuk, predsjednik Poljoprivrednog društva Zamość, istaknuo je da je već uvezeno ukrajinske maline koliko se ubere u Poljskoj tijekom cijele godine. Stiglo je i 150.000 tona šećera, a do sada je kvota za cijelu Europu bila 28.000 tona. Nema ni granične kontrole, nabrajaju.

Ne mogu opstati u sadašnjim uvjetima (Foto: FB/Oszukana Wieś)

Upozoravaju da dolazi proljetna sjetva, ali neće odustati od borbe za svoja prava unatoč poljoprivrednim radovima. Pred njima je sumorna budućnost koja će mnogima donijeti napuštanje proizvodnje i imanja jer na tržištu nema mjesta za njih. Ističu i to da se u Ukrajini može sijati GMO, koristiti kemijski preparati koji su njima zabranjeni. U poljskim pekarama je ukrajinsko brašno koje nije kontrolirano. Ističu da zapadna Europa ne želi takve proizvode koji se sve više gomilaju u Poljskoj.

Brašno iz Černobila?

"Zeleni dogovor ubija poljskog poljoprivrednika", rekao je Wieslaw Gryn. Ističe da su njihove potpore katastrofalne, a da se ukrajinski farmeri znatno više stimuliraju.

"Želimo znati što jedemo! Danas je vrijeme za brašno iz Černobila! Ne slažemo se s ovim! Ako ne možemo zaštititi svoj novac, barem možemo zaštititi svoju čast", poručili su. 

Iz organizacije najavljuju da će nastaviti s pritiscima i prosvjedima.

Ministar podnio ostavku

Posljednja vijest je da je ministar Henryk Kowalczyk danas podnio ostavku. Europska komisija je objavila nacrt produženja bescarinskog i kvotnog uvoza žitarica iz Ukrajine za još godinu dana, koji će se primjenjivati ​​od lipnja ove do 5. lipnja 2024. godine. Ministar je rekao da zbog toga nije moguće ispuniti dogovor koji je postignut s poljskim poljoprivrednicima te je isto razlog njegove ostavke.

Ostavka nije došla naglo, a već se raspravlja tko bi ga mogao naslijediti. Imenovanje novog se očekuje tijekom ovog tjedna.


Tagovi

Poljska Protesti poljoprivrednika Uvoz iz Ukrajine Ukrajinske žitarice Marcin Sobczuk Henryk Kowalczy


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]