Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prosvjedi u Srbiji
  • 11.08.2022. 14:20

Ratari nezadovoljni pregovorima - prosvjedi se nastavljaju?

Nema dogovora, prosvjedi se nastavljaju do daljnjeg. Sramotno je to što su nudili, ispod svake razine, kaže Milan Milošević s blokade u Rači.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 264
  • 74
  • 0

Nakon višesatnih pregovora s premijerkom u tehničkoj Vladi Srbije Anom Brnabić, tamošnji su ratari izašli nezadovoljni prijedlozima. 

"Dobili smo 535 eura plus PDV za cijenu suncokreta, to je prijedlog Vlade u dogovoru s uljarama. Mi smo tražili pomicanje za razliku marže što dobivaju uljare od trgovačkih lanaca od 148 do 196 dinara (9,50 do 10,80 kn). U 48 dinara (3,07 kuna), ima mjesta za skinuti jedan dio, koliko sam shvatio taj dio je skinut na brašnu i šećeru. Ukinuta je zabrana izvoza rafiniranog ulja, vidjet ćemo koliko će to imati efekta kad krene žetva i završi.

Ponudili su nam 22 dinara (1,41 kn) umanjenje goriva koje je 179 dinara (11,46 kn), do 60 litara za površinu do 20 ha", rekao je predsjednik Udruženja "Stig" Nedeljko Savić i dodao da su ostali prijedlozi - premija za mlijeko 15 dinara (0,96 kn), kao i moratorij u otplati kredita od prvog rujna. 

"Što se tiče nafte, rečeno je da će do listopada biti isplaćena pomoć. Također, tu su i dva točenja u spremnike na NIS-ovim pumpama i jednom u kanister koji će biti dozvoljeni", kaže Savić i dodaje da su sve ove prijedloge dobili u pisanoj formi i da će biti ubrzano izdavanje Agrokartica preko kojih se inače dobiva gorivo po cijeni od 179 dinara.

Ratari "Stiga" nisu pristali na navedeno. 

"Tražili smo daleko više cijene. S ovim se ne možemo pokriti. Problem je što mi nemamo subvencije, a takve stvari isplivaju na površinu kad se dogodi ovakva godina", kaže i dodaje da će večeras održati sastanak udruženja o današnjem ishodu razgovora.

Kako doznajemo od Đorđa Grujića ispred vojvođanskih ratara, dana su ovlaštenja svih gradova gdje su stacionirani poljoprivrednici koji prosvjeduju da se danas donese odluka o daljnjim koracima.

"Dobili smo ono što smo već znali da ćemo dobiti, nije nikakav iskorak napravljen u rješavanju problema. Trebamo uskoro dobiti i službeni mail, a onda ćemo izići pred ljude i riješiti problem", kaže Grujić za Agroklub i dodaje da će nakon konferencije za medije pozvati na radikalizaciju prosvjeda u vidu blokade.

Šumadijski ratari nastavili s blokadom

Šumadijski proizvođači nastavljaju s prosvjedom.

"Nema dogovora, nastavljaju se do daljnjeg. Sramotno je to što su nudili, ispod svake razine", kaže Milan Milošević s blokade u Rači.

"Pozivamo ljude da dođu, bit ćemo tu cijele noći - dežurati. Ne mičemo se odavdje!"


Tagovi

Prosvjed Pregovori Srbija Ratari


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirana novinarka koja je svoju specijalnost pronašla u agro novinarstvu. U poslu i životu vodi se Nietzscheovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]